Svijet
9

Filipinski predsjednik: Ubijao sam kriminalce da dokažem policajcima da mogu i oni

Klix.ba
Rodrigo Duterte (Foto: EPA)
Rodrigo Duterte (Foto: EPA)
Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte priznao je kako je lično ubijao kriminalce dok je služio kao gradonačelnik Davaa na jugu ove zemlje i to kako bi bio primjer policajcima.

Ovo je izjavio u govoru koji je držao pred biznis liderima o kampanji iskorjenjivanja ilegalnih droga, dilera i korisnika. Tokom ove kampanje koja se vodi otkako je Duterte preuzeo predsjednički mandat 30. juna, ubijeno je više hiljada ljudi.

Sličnu kampanju Duterte je vodio i kao gradonačelnik Davaa. Na toj poziciji je bio 20 godina, a policija je bila zadužena za ubijanje osumnjičenih.

"U Davau sam to radio lično. Vozio sam motor i kružio gradom. Tražio sam kavgu jer sam želio ubijati", rekao je Duterte.

Njegove taktike borbe protiv droge postale su ozloglašene u svijetu. Našao se na udaru grupa za zaštitu ljudskih prava, kao i predsjednika SAD-a Baracka Obame, piše Independent.

"Ukoliko misle da ću prekinuti borbu protiv droge zbog ljudskih prava i Obame, nisu u pravu. Upravo to neću učiniti", dodao je.

Grupe za zaštitu ljudskih prava optužuju ga kako je u Davau ubio više od 1.000 ljudi te kako je vodio odrede smrti.

Duterte je, kada je preuzeo predsjedničku dužnost, pozvao policiju i obične građane da mu se pridruže u brutalnoj ubilačkoj borbi protiv droge na ulicama Filipina.

Duterte je priznao kako je razlog njegovog ličnog učešća u smaknućima bila edukacija policajaca.

"Htio sam im pokazati da su svi sposobni da ubiju. Kad ja to mogu, mogu i oni", rekao je.