Svijet
0

Filipinski pobunjenici odbili ultimatum

FENA
Filipinski pobunjenički vojnici, utvrđeni u jednom hotelu u Manili, kojima su vlasti dali rok za predaju u četvrtak u 15 sati po lokalnom vremenu, odbili su ultimatum, saopćio je predstavnik pobunjenika.

"Nećemo pregovarati. Dovoljno smo jaki i odlučni da se odupremo", rekao je jedan od vođa pobunjenika senator Antonio Trillanes.

Trillanes je odbacio svaku upotrebu sile od strane pobunjenika. "Ništa se neće desiti, uvjeravam vas, to je i moja moralna obaveza kao senatora".

Trillanes je isto rekao nešto ranije pregovaračkoj grupi koja je došla da se sastane s pobunjenicima. On je također upozorio pregovarače na svaku oružanu operaciju.

Vojnici su opkolili jedan od najluksuznijih hotela glavnoga grada Manile, u kojemu je u četvrtak grupa pobunjeničkih vojnika zatražila ostavku predsjednice Glorije Arroyo.

Ministar pravde Paul Gonzales izjavio je da je šef policije Manile uputio prvi ultimatum za 14.30 sati po lokalnom vremenu, ali je "odgodio to vrijeme kako bi gosti hotela mogli izaći".

Predsjednica Arroyo, koja se vratila iz posjete provinciji, sazvala je krizni sastanak i kazala da je sigurna u lojalnost vojske, saopćio je njen glasnogovornik.