Svijet
0

Filipinske vlasti otkrile plan ubistva predsjednice Glorije Arroyo

FENA
Filipinske vlasti otkrile su zavjeru ekstremista povezanih s Al-Qaidom koji su željeli ubiti predsjednicu države Gloriju Macapagal Arroyo i izvesti bombaške napade na strane ambasade, saopćili su zvaničnici u četvrtak.

Načelnik generalštaba filipinske vojske general Hermogenes Esperon izjavio je da su tu urotu navodno kovali ekstremistička grupa Abu Sayyaf i njena indonezijska saveznica Jemaah Islamiyah, javio je AP.

Brigadni general Romeo Prestoza, zapovjednik predsjedničke sigurnosne garde, saopćio je da je policija otkrila urotu prošle sedmice. "Nije samo predsjednica bila meta nego i drugi ljudi i ambasade", izjavio je on ne nudeći više detalja.

Izvještaj je uslijedio nakon objave snaga sigurnosti da su u stanju povišene pripravnosti zbog navodnog plana komunističkih pobunjernika da se ubace među demonstrante koji bi tražili ostavku Arroyo zbog optužbi za korupciju.

Zvaničnici nisu izjavili kada tačno očekuju da će se napad desiti. General Prestoza je, međutim, izjavio da je prisustvo Arroyo na svečanosti u Filipinskoj vojnoj akademiji u subotu u sjevernom gradu Baguio otkazano i da je ostatak njenih aktivnosti "pod procjenom".

Policijski kontrateroristički zvaničnik izjavio je da je zarobljeni pripadnik Abu Sayyafa, povezan s Al-Qaidom, poručio istražiteljima prošle sedmice da su njegovi drugovi, koji sarađuju s Jemaah Islamiyah i Filipinskim obraćenicima na islam sa sjedištem u Manili, planirali bombaški napad u Baguiju protiv još nepoznatih meta za koji se vjeruje da je bio planiran za decembar.

Filipinski sigurnosni zvaničnici spekulirali su da bi među metama mogla biti Arroyo, koja nije provela Božić s porodicom u planinskom turtističkom mjestu kao što je tradicionalno činila u prošlosti, ili američki diplomati koji imaju konzulat na Filipinima, izjavio je zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman.

Policijski zvaničnik izjavio je ipak kako istražitelji nisu uspjeli pronaći dokaze koji bi potvrdili tvrdnje Abu Sayyafa. Nijedan bombaški napad nije se dogodio u Baguiju u decembru.

Abu Sayyaf i njihovi saveznici krive se za brojne otmice, odrubljivanja glava i bombaške napade, uključujući i eksploziju koja je izazvala požar na trajektu u Manilskom zalivu u februaru 2004. kada je poginulo 116 ljudi.