Svijet
0

Filipini: U eksploziji cisterne poginulo 50 osoba

FENA
Broj poginulih u eksploziji cisterne na južnim Filipinima popeo se sa 27 na 50, nakon što su vlasti uračunale još ostataka žrtava, kazali su zvaničnici u subotu.

Još najmanje 65 osoba je hospitalizirano, kazala je zvaničnica pokrajinske socijalne službe Conchita San Diego, prenosi AP.

Mnoge žrtve su putnici minibusa i motoristi koji su se nalazili iza cisterne i koje je zaustavila nesreća, kazala je San Diego.

Cisterna se u petak spuštala niz put, u gradu Tigbao u pokrajini Zamboanga del Sur, kada su kočnice otkazale, nakon čega se vozilo zabilo u planinu i prevrnulo. Vozač je poginuo, saopštila je policija.

Nekoliko minuta kasnije neko je viknuo da kamion gori, ali prije nego što su ljudi uspjeli pobjeći cisterna je eksplodirala, tako snažno da je raznijela vozilo i odnijela krov sa minibusa bacivši ga na suprotnu traku, kazao je pokrajinski policijski zvaničnik Ramon Ochotorena.

Vlasnik cisterne policiji je kazao da se u njoj nalazio tečni karbon dioksid koji je trebao biti isporučen postrojenju Coca-Cole u gradu Zamboanga, dodao je Ochotorena.