Kolona promijenila pravac kretanja
0

Filipini: Sukob demonstranata i osiguranja Hillary Clinton

FENA
Hillary Clinton
Hillary Clinton
Filipinski demonstranti sukobili su se u srijedu s osiguranjem američke državne tajnice Hillary Clinton u blizini predsjedničke palate i primorali kolonu da promijeni pravac, rekao je fotograf AFP-a koji je bio na licu mjesta.

"Pripadnici filipinskog osiguranja i najmanje jedan Amerikanac iskočili su iz automobila s automatskim puškama, nakon što je oko 50 demonstranata počelo da šutira vozilo i baca crvenu farbu na automobil", ali nije bilo pucnjave, rekao je fotograf.

Predstavnik američke ambasade u Manili Bettina Malone i zvaničnici policije odbili su da komentarišu taj incident, koji se po reporteru dogodio nakon što je Clinton razgovarala s filipinskim predsjednikom Benignom Aqinom u palati Malacanang.

Fotograf je rekao da se incident dogodio dok su filipinski policajci na motorciklima pratili konvoj s američkom državnom tajnicom koji je izlazio iz palate.

Glavnina konvoja se nakon napada okrenula i uputila drugim putem dok je policija s palicama nasrnula na demonstrante koji su se povukli.

"Neka od vozila iz pratnje su ulubljena, a na jednom je polomljeno ogledalo sa strane", rekao je fotograf.

Predstavnica ljevičarske grupe Anakbayan iz Manile, Dianne Marrie Solmayor, rekla je AFP-u da je njena grupa odgovorna za napad. Ona je izjavila da je oko 50 članova grupe zasulo crvenim vodenim bombama konvoj u kojoj se nalazio automobil s Hillary Clinton i bacalo transparente na vozila.

"Izveli smo iznenadni napad na konvoj dok je izlazio iz predsjedničke palate", rekla je ona. Po njenim riječima, niko od demonstranata nije uhapšen, ali su neki povrijeđeni.

Neposredno nakon tog incidenta usamljeni demonstrant je prekinuo na kratko javni skup na kome je učestvovala Clinton, tražeći okončanje vojnog pakta između dviju zemalja.