{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Filipini i Rusija prvi po broju žena šefica

F
8.3.2009. u 12:25
0
0
Filipini i Rusija prvi po broju žena šefica
0
Filipini i Rusija prvi po broju žena šefica
Filipini i Rusija predvode zemlje u kojima ima najviše privatnih tvrtki u kojima su na direktorskim dužnostima žene, navodi se u zaključku ankete koju je konsalting kompanija Grant Thornton provela u 36 zemalja.
Prema podacima kompanije, 47 posto rukovodilaca na Filipinima su žene, a u Rusiji 42 posto. Prosječan pokazatelj u svijetu iznosi 24 procenta.

Grant Thornton također navodi da je Rusija među liderima po rastu broja žena u rukovodstvu kompanija. Za godinu dana ovaj pokazatelj u Rusiji je porastao za devet posto, a veći rast zabilježen je samo u Turskoj i Meksiku – 11, odnosno deset procenata.

Uočljivo je da među zemljama koje su u vrhu ovog rejtinga nema najrazvijenijih zemalja svijeta, a jedini izuzetak je Kina, koja je na petom mjestu s 31 posto žena rukovodilaca.

Na trećem mjestu je Tajland s 38 posto šefica, a za njim slijedi Poljska (32 posto). Među prvih deset svrstali su se Malezija, Tajvan, Meksiko, Jermenija i Brazil, prenose agencije.

Zemlje kao što su Velika Britanija, SAD, Francuska i Njemačka su u donjem dijelu tabele, a na posljednjem mjestu našao se Japan, sa samo sedam posto žena na šefovskim mjestima.

Grant Thornton u izvještaju navodi da 34 posto privatnih kompanija u svijetu na rukovodećim mjestima nema nijednu ženu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: