{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Filipini i Rusija prvi po broju žena šefica

F
8.3.2009. u 12:25
0
0
Filipini i Rusija prvi po broju žena šefica
0
Filipini i Rusija prvi po broju žena šefica
Filipini i Rusija predvode zemlje u kojima ima najviše privatnih tvrtki u kojima su na direktorskim dužnostima žene, navodi se u zaključku ankete koju je konsalting kompanija Grant Thornton provela u 36 zemalja.
Prema podacima kompanije, 47 posto rukovodilaca na Filipinima su žene, a u Rusiji 42 posto. Prosječan pokazatelj u svijetu iznosi 24 procenta.

Grant Thornton također navodi da je Rusija među liderima po rastu broja žena u rukovodstvu kompanija. Za godinu dana ovaj pokazatelj u Rusiji je porastao za devet posto, a veći rast zabilježen je samo u Turskoj i Meksiku – 11, odnosno deset procenata.

Uočljivo je da među zemljama koje su u vrhu ovog rejtinga nema najrazvijenijih zemalja svijeta, a jedini izuzetak je Kina, koja je na petom mjestu s 31 posto žena rukovodilaca.

Na trećem mjestu je Tajland s 38 posto šefica, a za njim slijedi Poljska (32 posto). Među prvih deset svrstali su se Malezija, Tajvan, Meksiko, Jermenija i Brazil, prenose agencije.

Zemlje kao što su Velika Britanija, SAD, Francuska i Njemačka su u donjem dijelu tabele, a na posljednjem mjestu našao se Japan, sa samo sedam posto žena na šefovskim mjestima.

Grant Thornton u izvještaju navodi da 34 posto privatnih kompanija u svijetu na rukovodećim mjestima nema nijednu ženu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: