Na otoku Basilanu
0

Filipini: 15 mrtvih u sukobima vojske i pobunjenika

FENA
U sukobima između filipinske vojske i muslimanske gerile u utorak u nemirnoj južnoj regiji na otoku Basilanu ubijeno je najmanje 15 osoba, a 10 ih se vode kao nestale.

Glasnogovornik vojske, potpukovnik Randolph Cabangbang, izjavio je da su sukobi izbili u zoru u utorak blizu grada Al-Barka na otoku Basilan kada je vojska provodila istragu o ustancima pobunjenika.

Najmanje 12 vojnika je ubijeno i 11 ranjeno, dok je 10 vojnika nestalo.

Glasnogovornik Fronta za islamsko oslobođenje Moro, Von El Hak kazao je da su najmanje tri pobunjenika stradala u sukobima.

Dodao je i to da su vladine trupe izazvale sukobe tako što su napale pobunjenike u njihovoj utvrdi u Al-Barki čime su prekršili prekid vatre, prenio je AP.

Vojska je granatirala pobunjenička uporišta, nakon početnih sukoba, što je istovremeno uvuklo mještane u sukobe.

Cabanbang je rekao da je vojska poslana u tu regiju da bi provjerila izvještaje mještana koji kažu da je grupa naoružanih napadača uzela za taoce nekoliko osoba.

Naoružani napadači su bili vođeni zapovjednikom Danom Laksavom Asnavijem, koji je pobjegao iz zatvora na Basilanu 2009. godine s 30 drugih zatvorenika. Asnavi je uhapšen jer je navodno bio umiješan u odrubljivanje glava 14 pripadnika mornarice tokom sukoba u Al-Bakri 2007. godine.