"Spiritualni zavjet"
0

FOTO / Filipinci obilježavaju Veliki petak raspećem i bičevanjem

FENA
Brojni Filipinaci su u petak dobrovoljno pristupili obredu razapinjanja na križu i bičevanja u cilju obilježavanja smrti Isusa Krista.
Pripreme za obred (Foto: AFP)
Pripreme za obred (Foto: AFP)
Stotine vjernika, bosi i s kapuljačama na glavi, bičuju sami sebe u znak pokajanja i zahvalnosti u obredu obilježavanja dana kada je Isus Krist umro na križu, javlja DPA.

Na desetke hiljada vjernika i turista se okupilo u sjevernoj pokrajini Pampanga i Bulacan da bi vidjeli rituale koji se obavljaju na Veliki petak.

Dobrovoljna razapinjanja na sjeveru Filipina predstavljaju najekstremniji oblik izraza religijske posvećenosti u ovoj, većim dijelom katoličkoj zemlji, gdje milioni vjernika provode vrijeme pred Uskrs u molitvi i postu.

Razapinjanje na križ (Foto: AFP)
Razapinjanje na križ (Foto: AFP)
Glavni događaj je bio u selu San Pedro Cutud u Pampangi, gdje je 17 osoba učestovalo u obredu razapinjanja.

Ruben Enaje, 52-godišnji slikar, 26. put je predvodio obred raspeća. On se pridružio ritualu nakon što je preživio opasan pad na poslu.

"Ovo je spiritualni zavjet kojim zahvaljujem Bogu što mi je poštedio život", rekao je on prije početka ceremonije, dodavši da se osjeća bliže Bogu tokom raspeća.

U obližnjem selu San Juan trojica muškaraca su razapeta, dok su jedna žena i četvorica muškaraca razapeti na drvene križeve u gradu Paombong u pokrajini Bulacan.

Dobrovoljno bičevanje (Foto: AFP)
Dobrovoljno bičevanje (Foto: AFP)
Prije obreda raspeća, desetak muškaraca se bičevalo bambusovim štapovima ili bičevima na čijim vrhovima su pričvršćeni komadići stakla.

Stranci su mogli učestovati u raspećima do 1997. godine, nakon čega su im vlasti zabranile, jer je jedan Japanac iskoristio scenu svog razapinjanja u porno filmu koji je snimao.

Katolička crkva na to gleda kao na pogrešno tumačenje i predstavljanje vjere i traži od vjernika da se više posvete molitvi, misama i drugim zvaničnim proslavama u svojim župama.

Foto: AFP
Foto: AFP
Uskrs je veliki vjerski događaj na Filipinima, gdje je 80 posto stanovništvo katoličke vjeroispovijesti.