|

Fidel Castro se pojavio u javnosti nakon nekoliko mjeseci

Fidel Castro se pojavio u javnosti nakon nekoliko mjeseci
0
S
SRNA
4.2.2013. u 10:31
5
komentara
0

dijeljenja
Fidel Castro se pojavio u javnosti nakon nekoliko mjeseci Fidel Castro (Foto: AFP)
Fidel Castro glasao je na parlamentarnim izborima na Kubi, što je prvi put za posljednjih nekoliko mjeseci da se bivši predsjednik pojavio u javnosti.
Državna televizija prikazala je 86-godišnjeg Fidela na biralištu gdje je glasao i oko sat vremena razgovarao sa glasačima i novinarima.

Novinari kažu da je Fidel Castro bio poguren i da je govorio tihim, slabim glasom, prenio je BBC.

Opozicione partije nemaju prava učešća na izborima na Kubi, a sve kandidate bira vladajuća Komunistička partija.

Više od 600 poslanika zauzet će mjesto u Narodnoj skupštini i odobriti kandidate za ključne političke pozicije u zemlji na zasjedanju 24. februara, uključujući novog predsjednika parlamenta - prvi put poslije 20 godina.

Parlament, takođe, treba da imenuje Raula Castra za predsjednika Kube u narednom petogodišnjem mandatu.

Protivnici vlade kažu da su izbori na Kubi farsa, budući da je u toj ostrvskoj državi dozvoljena samo Komunistička partija i da za svako poslaničko mjesto postoji samo jedan odobreni kandidat, dok Raul Castro i njegov stariji brat Fidel, koji je penzionisan, vode vladu već pet decenija.

Vlasti ističu da na izborima nema korupcije i manipulacija zbog toga što ne postoji više partija i nema političke kampanje, a kao dokaz da na Kubi postoji demokratski sistem navode veliki odziv birača.

Poslanički kandidati ne moraju biti članovi Komunističke partije, ali oni koji nisu obično su članovi organizacija koje su njeni saveznici.

"To je drugačiji izborni sistem. Smatram da je više demokatski od drugih sistema koje znam", rekao je kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodrigues.

Više od osam miliona Kubanaca s pravom glasa imalo je priliku da glasa za 612 poslanika parlamenta i više od 1.600 provincijskih delegata. Vlada tvrdi da je odziv na prošlim parlamentarnim izborima 2008. godine bio 96,8 posto.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...