Svijet
0

Fidel Castro se obratio Kubancima i svijetu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sve američke TV mreže prikazale su u subotu uvečer snimak kubanskog predsjednika Fidela Castra u šetnji i kako poručuje Sjedinjenim Državama da će "sada morati da ga uskrsnu" pošto su ga već ranije sahranile.

Snimak na kome 80-godišnji vođa kubanske revolucije drži subotnje izdanje dnevnika "Gramna", koji važi za glasilo kubanske komunističke partije, nešto je ranije emitirala kubanska televizija.

"Sada kada su me naši neprijatelji prerano proglasili mrtvim ili na umoru, srećan sam što mogu sunarodnicima i prijateljima širom svijeta poslati ovaj kratki filmski prilog", rekao je Castro.

"Da vidimo šta će sada kazati. Morat će da me uskrsnu", rekao je Castro u prvome javnom pojavljivanju od 26. jula kada je otišao na liječenje, prenio je CNN.

Kubanske vlasti nisu davale nikakva saopćenja o zdravlju Fidela Castra, pa su američke obavještajne službe zaključile da je državnik koji 47 godina upravlja socijalističkom Kubom na samrti te da su u Havani u toku pripreme za primopredaju vlasti.

Kubanska televizija saopćila je u međuvremenu da je snimak Castrove šetnje i kratak razgovor načinjen u subotu popodne po lokalnom vremenu.

Vezani članci