Svijet
0

Fidel Castro predao vlast

Sarajevo-x.com
Kubanski predsjednik Fidel Castro predao je vlast svom bratu Raulu u ponedjeljak navečer. Razlog za to je operacija kojoj se Fidel mora podvrći. Ovo je prvi put u posljednjih 48 godina kubanske historije da se Fidel Castro ne nalazi na čelu zemlje.

U pismu koje je na državnoj televiziji pročitao Castrov lični sekretar, Carlos Velenciaga, Fidel je saopćio kako pati od krvarenja u crijevima, što je uzrokovano stresom na nedavnom putovanju. Castro je putovao u Argentinu prošle sedmice na regionalni samit, a potom je posjetio južnu obalu Kube za 26. juli, dan kada se obilježava godišnjica Castrove revolucije.

Već duže vremena se špekulira da Castro, koji će 13. augusta napuniti 80 godina, boluje od Perkinsonove bolesti, ali to još uvijek nije potvrđeno. Vlada je odbila dati bilo kakvo saopćenje u Castrovom stanju nakon operacije. Saopćeno je samo to da će Castro biti u bolnici nekoliko sedmice tokom kojih se očekuje njegov potpuni oporavak.

[SLIKA]2[/SLIKA] Raul i Fidel Castro

Predaja vlasti Raulu Castru (75), koji će upravljati zemljom dok se njegov brat Fidel ne oporavi, razbila je i posljednju sjenku sumnje nad pitanjem ko će naslijediti velikog vođu u slučaju njegove smrti.

[SLIKA]1[/SLIKA] Raul Castro

U Castrovom pismu upućenom naciji, navodi se da će njegov brat nastaviti obavljati sve predsjedniče dužnosti, kao i dužnosti glavnom zapovjednika kubanskih oružanih snaga, te predsjednika Komunističke partije. Castro je također izrazio i svoju želju da se proslava planirana za njegov 80. rođendan, na kojoj su trebali prisustvovati lideri drugih ljevičarskih zemalja širom svijeta, odgodi za 2. decembar, kada će se ujedno proslaviti i 50. godina postojanja kubanske vojske.

Predstavnik Bijele kuće, Peter Watkins, je izjavio kako Washington ne želi špekulirati o zdravstvenom stanju Fidela Castra, ali kako se sprema za dan "kada će Kuba biti konačno slobodna zemlja".