Svijet
0

Fidel Castro pozvao FARC da oslobodi sve taoce

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro pozvao je Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) da oslobode sve preostale taoce i kritizirao okrutne metode pobunjenika koji otimaju ljude i drže ih u džungli kao zatočenike.

Castro je, međutim, ocijenio i da pobunjenički pokret ne treba da prekine oružanu borbu, javio je u ponedjeljak BBC.

Njegov komentar uslijedio je nakon spasavanja kolumbijske političarke Ingrid Betancourt i još 14 talaca u srijedu.

"Otvoreno i energično sam kritizirao objektivno okrutne metode otmica i držanja zatvorenika u džungli", napisao je Castro u poruci koja je u nedjelju postavljena na internetu.

"Ako bih se usudio predložiti nešto gerilcima FARC-a, to bi onda bilo da jednostavno... i bezuvjetno oslobode sve taoce i zatvorenike koje drže", navedeno je u poruci bivšega kubanskog čelnika.

Castrova revolucija na Kubi 1959. godine inspirirala je ljevičarske pobunjenike u Kolumbiji da formiraju pokret, koji se već pola stoljeća bori za socijalnu pravdu.

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez također je u junu pozvao gerilce FARC-a da okončaju borbu i oslobode zatočenike.

Pobunjenici su oteli Betancourt (46), koja ima francusko i kolumbijsko državljanstvo, u februaru 2002. tokom kampanje za predsjedničke izbore za koje se kandidirala u ime ekološke stranke.

Operacija oslobađanja talaca nanijela je težak udarac snagama FARC-a koje su u martu izgubile trojicu od ukupno sedam članova vodstva.