Kuba
0

Fidel Castro posjetio akvarij u Havani

FENA
Fidel Castro (Foto: Arhiv/Reuters)
Fidel Castro (Foto: Arhiv/Reuters)
Bivši kubanski lider Fidel Castro obišao je Državni akvarij u Havani kako bi vidio igru delfina te razgovarao sa zaposlenima u toj ustanovi, objavljeno je na državnoj internet stranici Cubadebate.

On se, s uhićenjem, na ulazu u akvarijum obratio prisutnima, podsjetivši kako je kao mladić mogao dva minuta da roni i detalja kako je plivao s definima u Holguinu.

U razgovoru sa zaposlenima, dugogodišnji kubanski predsjednik se osvrnuo i na opasnost od ekološke katastrofe i globalnog zagrijavanja.

"Svijet živi između dvije tragedije - rata i zaštite životne sredine", rekao je Castro, objavljeno je na Cubadebateu.

Poslije četiri godine gotovo potpune povučenosti iz javnosti, Castro (83) je imao četiri javna pojavljivanja za sedmicu dana, prenosi AP.

Između ostalih Castro se ovih dana sreo se i sa Celijom Guevara March - kćerkom argentinskog revolucionara Ernesta "Che" Guevare s kojim se borio u kubanskoj revoluciji.

Castro se nije fotografisao za javnosti otkako je obolio jula 2006. godine, a zbog bolesti bio je prinuđen i da, poslije skoro 50 godina, preda vlast - najprije privremeno, a onda i na duži rok svom mlađem bratu Raulu.

Castro je ostao prisutan u javnom životu Kube tako što je redovno pisao kolumne za državne medije, isključivo o međunarodnim temama.