|

Fidel Castro: Ne trebaju nam darovi američkog imperija

Fidel Castro: Ne trebaju nam darovi američkog imperija
55
A
Anadolija
28.3.2016. u 22:28
87
komentara
55

dijeljenja
Fidel Castro: Ne trebaju nam darovi američkog imperija Foto: AFP
Bivši predsjednik Kube Fidel Castro poručio je u ponedjeljak da uprkos nedavnoj posjeti američkog predsjednika Baracka Obame, Kuba neće zaboraviti dosadašnje sukobe sa Sjedinjenim Američkim Državama, dodajući da toj zemlji, kako je naveo, ne trebaju darovi američkog imperija.
"Sposobni smo sami proizvoditi hranu i ono što nam treba, zahvaljujući trudu i pameti našeg naroda. Nema potrebe da nam imperij daje bilo kakve darove", napisao je 89-godišnji otac kubanske revolucije u tekstu objavljenom sedmicu dana nakon historijske posjete američkog predsjednika Kubi.

U pismu pod naslovom "Bratu Obami", bivši kubanski predsjednik koji se 2006. povukao s vlasti, podsjetio je na "lijepe" riječi koje je izrekao Obama u svom govoru u Havani.

Foto: EPA Foto: EPA


"Zamalo smo doživjeli srčani udar slušajući riječi američkog predsjednika", istakao je Castro u pismu objavljeno u državnom listu "Granma".

U svom govoru američki predsjednik je pozvao Kubu da "uništi zadnje ostatke Hladnog rata".

"Neka se niko ne zavarava da će se narod ove plemenite i velikodušne zemlje odreći slave i prava te duhovnog bogatstva stečenog razvojem obrazovanja, nauke i kulture", naveo je Castro.
Prijavi grešku


Komentari (87)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...