Pohvala američkom senatoru
0

Fidel Castro: Kuba se ne boji dijaloga s Amerikom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši kubanski čelnik Fidel Castro izjavio je da se Kuba ne boji dijaloga sa Sjedinjenim Američkim Državama i pohvalio američkog senatora Richarda Lugara zbog poziva na uspostavu nove američke politike prema tome karipskom otoku.

U kolumni objavljenoj na internetu Castro je istaknuo da Lugar čvrsto stoji na zemlji i ne plaši se da će biti prozvan "mekanim ili prosocijalistom" kada navodi da su "mjere SAD-a protiv Kube za skoro pola stoljeća potpuna propast", prenio je Reuters.

"Nije neophodno isticati da je Kuba uvijek navodila da se ne plaši dijaloga sa SAD-om, niti da joj je potrebno sukobljavanje da bi postojala, kako neki ljudi misle", napisao je 82-godišnji Castro.

Dijalog je, smatra on, jedini način za sticanje prijateljstva i mira među ljudima.

Lugar, jedan od najuticajnijih republikanaca u senatskom Odboru za međunarodne odnose, zatražio je prošle sedmice od američkog predsjednika Baracka Obame da promijeni politiku prema Kubi, koja jedino nije uspjela promovirati ljudska prava i demokratiju.

On je pozvao na imenovanje specijalnog izaslanika koji bi otpočeo direktne pregovore s Kubom o pitanjima od međusobnog značaja.

Delegacija američkog Kongresa trenutno boravi na Kubi gdje razgovara s kubanskim zvaničnicima o načinima za poboljšanje međusobnih odnosa u trenutku kada se u SAD-u priprema zakon o ukidanju zabrane putovanja Amerikancima na Kubu.