Svijet
31

Fidel Castro je prije 60 godina poveo revolucionarni pokret na Kubi

SRNA
Raul Castro (Foto: AFP)
Raul Castro (Foto: AFP)
Kuba je danas obilježila 60 godina revolucije, a predsjednik Raul Castro je održao govor u prisustvu velikog broja Kubanaca i stranih zvaničnika u gradu Santiagu.

Na današnji dan 1953. godine Fidel Castro je sa grupom istomišljenika poveo revolucionarni pokret protiv predsjednika generala Fulgencija Batiste.

Prvi potez je bio napad na kasarnu Moncada u Santiago de Cubi, sa oko 300 ljudi. Međutim, taj napad je bio neuspješan, a većina revolucionara je pobijena, dok je Castro sa još nekolicinom njih zatvoren.

U zatvoru je ostao sve do 1955. godine. Borba protiv Batiste je završena pobjedonosnim ulaskom trupa pobunjenika u Havanu 8. januara 1959. godine.

Fidel Castro se danas nije pojavio na skupu. On se zbog bolesti povukao prije sedam godina i od tada se veoma rijetko pojavljuje u javnosti.

Njegov mlađi brat Raul Castro, koji je preuzeo vlast 2006. godine i sproveo niz socijalnih i ekonomskih reformi, obratio se okupljenima.

Na skupu su govorili i lideri zemalja prijatelja Kube - predsjednik Venecuele Nicolas Maduro, Bolivije Evo Morales, Urugvaja Jose Mujica i Nikaragve Daniel Ortega.

U govorima su lideri drugih zemalja izrazili solidarnost prema Kubi, pokazali protivljenje američkom imperijalizmu, kao i embargu koji je Washington uveo Kubi prije 51 godinu.

Oni su, takođe, odali počast pokojnom predsjedniku Venecuele Hugi Chavezu i složili se da je kubanska revolucija pokrenula pobune i u njihovim zemljama, javile su agencije.