Svijet
0

Fidel Castro iznenađen što je preživio smrtonosnu bolest

Klix.ba
Fidel Castro
Fidel Castro
Bivši kubanski lider Fidel Castro rekao je da je odlučio povući se i ustupiti mjesto svom mlađem bratu Raulu, jer mu je 2006. godine dijagnosticirana smrtonosna bolest, piše BBC.

U tekstu objavljenom povodom njegovog 87. rođendana, Fidel Castro je rekao da nije očekivao da će preživjeti bolest želuca.

"Nisam vjerovao da ću biti živ sedam godina kasnije", kazao je Castro, koji je vladao Kubom od Kubanske revolucije 1959. godine.

Tekst je objavljen u zvaničnim novinama Granma u srijedu, dan nakon njegovog rođendana. Castro se povukao 2006. godine, ali je formalno odstupio s funkcije vrhovnog komandanta i predsjednika Kube u februaru 2008. godine.

"Čim sam saznao da postoji mogućnost da ću umrijeti, nisam oklijevao te sam se povukao s funkcije predsjednika", kazao je Castro.

On je priznao da je Kuba početkom osamdesetih godina dobila oružje od Sjeverne Koreje. Sjevernokorejska isporuka oružja je stigla nakon što je sovjetski vođa Yuri Andropov rekao da njegova zemlja više nije spremna braniti otok pod komunističkom vlašću.

"Rekao nam je da ćemo se morati boriti sami ukoliko nas napadnu SAD", napisao je Castro.

Sovjetski savez je kasnije nastavio isporučivati oružje Kubancima, no, oni su odlučili uzimati oružje "drugih prijatelja" kako bi naoružali "milion kubanskih boraca".

"Drug Kim II-sung, veteran i primjeran vojnik, poslao nam je 100.000 kalašnjikova s pratećom municijom potpuno besplatno", rekao je Castro.

Sjevernokorejski lider je umro 1994. godine, a naslijedio ga je sin.

Ove informacije su otkrivene u trenucima kada eksperti Ujedinjenih naroda istražuju incident u Panamskom kanalu, u kojem je sjevernokorejski brod prevozio oružje iz Kube. Brod je zaplijenjen prošlog mjeseca pod sumnjom da prevozi drogu, ali su panamski zvaničnici pronašli oružje, kao i dva borbena aviona iz sovjetske ere. Sve je bilo sakriveno ispod vreća šećera.

Kubanske vlasti su saopćile da je "zastarjelo" oružje prevoženo u Sjevernu Koreju kako bi bilo popravljeno.

Panama je pozvala Ujedinjene narode da obave istragu o ovom slučaju te da ustanove da li je Sjeverna Koreja prekršila sankcije nametnute zbog njenog nuklearnog programa.