Margaret Chan, WHO
0

"Fidel Castro izgleda odlično"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši kubanski vođa Fidel Castro "izgleda odlično", izjavila je u srijedu glavna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan nakon susreta s nekadašnjim šefom države.

Chan je na kraju posjete Kubi rekla da je s Castrom provela gotovo dva sata u razgovoru, tokom kojeg je on pokazao "zaista zavidno" poznavanje zdravstvenog sistema, kao i da je dobrog zdravlja, prenijele su agencije.

Castro (83) nije viđen u javnosti, osim povremenih fotografija i videosnimaka, od jula 2006. kada je podvrgnut operaciji stomaka.

Fidel Castro je u februaru 2008., nakon 49 godina na vlasti, podnio ostavku na predsjedničku funkciju, navodeći kao razlog godine i zdravstvene probleme, a naslijedio ga je njegov mlađi brat Raul.

Glavna direktorica WHO-a također je kazala da je tokom posjete Kubi obišla zdravstvene ustanove i da je impresionirana zdravstvenim sistemom na otoku, koji pruža besplatnu zaštitu svim građanima.

WHO je pomogao 121 zemlji, uključujući Kubu, da uskladišti doze lijeka "tamiflu" za liječenje nove gripe H1N1, rekla je Chan i dodala da će vakcina biti dostupna tokom 2010. i distribuirana u "oko 100 država", među kojima je i Kuba.