Svijet
64

Fidel Castro će biti kremiran, na Kubi proglešena višednevna žalost

Klix.ba
Fidel Castro (Foto: AFP)
Fidel Castro (Foto: AFP)
Kubanski revolucionar Fidel Castro, koji je skoro pola stoljeća bio lider Kube, bit će danas kremiran. Vijest o smrti je javnosti drhtavim glasom saopćio njegov mlađi brat Raul, a u tim trenucima je nosio zelenu vojnu uniformu.

"Još dalje, do pobjede", rekao je njegov mlađi brat Raul Castro na nacionalnoj televiziji, ne objašnjavajući uzroke njegove smrti.

Castro će, u skaldu sa svojim željama, biti kremiran danas, a njegova urna će biti sahranjena 4. decembra u gradu Santiago de Cuba.

Svjetski mediji prenose da su kubanske vlasti proglasile devetodnevnu žalost koja će trajati od 26. novembra do 4. decembra. Tih dana sve javne aktivnosti i svečanosti će biti obustavljene, a nacionalna zastava će biti spuštena na pola koplja na javnim zgradama i vojnim objektima.

Castro je vladao Kubom 47 godina. Zbog bolesti je vlast napustio 2006. godine, a 2008. godine ju je formalno predao bratu Raulu.Njegova bolest je do danas ostala enigma i tema mnogih nagađanja i spekulacija. Spekuliralo se da boluje od raka, ali Kubanci to nikada nisu potvrdili.

U posljednjim godinama života pisao je kolumne za državne medije, a rijetko se pojavljivao u javnosti.

"On je neophodan i kao živ ideal i kao idealno opravdanje, naročito sada kad su otoplili odnosi s Amerikom", rekao je njegov biograf Volker Skierka.

Raul Castro je rekao da će se povući sa vlasti 2018. godine kada mu ističe mandat.