Pogled u budućnost
3

Fevziye Yusuf Hac Adem, prva ministrica vanjskih poslova u Somaliji

Anadolija
Fevziye Yusuf Hac Adem, zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova u novoj somalskoj vladi, prva je žena šefica diplomatije te zemlje. Nova somalska vlada formirana je u novembru i u njoj se našla Hac Adem.

Ministrica je razgovarala s novinarom agencije Anadolija prilikom posjete Ankari gdje je stigla u pratnji predsjednika Somalije Hasana Seyha Mahmuda.Ona se ovom prilikom zahvalila Turskoj i turskom narodu na pomoći tokom rata u njenoj zemlji.

"Niko nam nije došao pomoći, niko nas nije gledao, a u Somaliji vlada glad. Ali, u posjetu nam je došao premijer Turske Recep Tayyip Erdogan sa porodicom i saradnicima. Njihova pomoć nam je podigla moral. Ovo je promjena koju Somalijci nikada neće zaboraviti", kazala je Hac Adem.

Ona je istakla da je posjeta Turskoj prva zvanična posjeta predsjednika Hasana Seyha Mahmuda jednoj zemlji koja ne pripada afričkom kontinentu, te naglasila da je povod posjete dugogodišnje prijateljstvo između dvije zemlje.

Hac Adem je također dodala da je Osmansko carstvo pomagalo Somaliji i u 14. i 15 stoljeću, u toku regionalnih ratova, kao i tokom okupacije evropskih zemalja.

"U tom periodu su Osmanlije podržavale narod Somalije i borile se zajedno s njim. Turci su još u davnoj historiji bili prijatelji naroda Somalije", kazala je ministrica i naglasila kako su tokom posjete Turskoj potpisani sporazumi o ekonomskoj i vojnoj saradnji koje ranije Somalija nije potpisala ni sa jednom vladom.

Ministrica Adem je također kazala da je njen izbor, kao prve ministrice, historijski događaj.

"Jedan moj prijatelj je povodom mog imenovanja u somalsku vladu napisao da je ovo mali korak za mene, ali veliki za Somaliju", kazala je Adem.

Ona je dodala da nije očekivala imenovanje na tu visoku dužnost, ali se i prije nalazila na nekim pozicijama i bila je veoma poštovana.

"Moj izbor je pogled u budućnost Somalije", kazala je ona i dodala da u Somaliji nije teško biti žena ministar.

Ona je također kazala da su u Somaliji u novije vrijeme uradili mnoge pozitivne stvari, ali da postoji i veliki broj onih koje tek treba uraditi.