|

Ferguson poput ratišta: Zapaljena poslovna četvrt, nemiri ne prestaju

Ferguson poput ratišta: Zapaljena poslovna četvrt, nemiri ne prestaju
33
Klix.ba
25.11.2014. u 13:12
143
komentara
33

dijeljenja
1/7 Foto: AFP
2/7 Foto: AFP
3/7 Foto: AFP
4/7 Foto: AFP
5/7 Foto: AFP
6/7 Foto: AFP
7/7 Foto: AFP
Neredi u Fergusonu ne jenjavaju. Američki vatrogasci imaju pune ruke posla jer svake minute dobijaju nove dojave o požarima u poslovnoj četvrti koje izazivaju demonstranti. Ulice izgledaju poput ratnih linija, a odjekuju i pucnji.
Više desetina zgrada, u kojima se nalaze uglavnom prodavnice spaljene su. U zraku su pomiješani dim od požara i suzavca koji je policija bacila kako bi rastjerala demonstrante.

Dok dio demonstranata mirno stoji s transparentima, drugi razbijaju radnje, policijske automobile i pale ih. Cijela poslovna četvrt i glavna ulica West Florissant Avenue su zatvorene, tako da vatrogasci ne mogu doći do većeg dijela mjesta koja su zapaljena.

Do sada je uhapšeno 29 osoba, a dodatno policijsko osoblje poslano je u Ferguson.

Nasilni protesti proširili su se i van granica Fergusona. Veliki broj ljudi demonstrira u New Yorku, Los Angelesu i Seattleu. Ima ih i ispred Bijele kuće u Washingtonu. U protestima učestvuje više od 120 predgrađa i manjih mjesta u SAD-u.

Policija se sukobila s demonstrantima u Fergusonu nakon što je porota odbila kazniti policajca zbog ubistva nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna. Brown (18) je ubijen 9. augusta. Ubio ga je Darren Wilson. Njegova smrt izazvala je demonstracije koje traju sedmicama.

Na ulicama su i majke koje su kazale kako se plaše za svoje sinove i njihovu budućnost u ovoj zemlji.

Prijavi grešku


Komentari (143)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...