Paragvaj
1

Federico Franco novi šef države

SRNA
Federico Franco
Federico Franco
Novi predsjednik Paragvaja Federico Franco danas je položio zakletvu kao novi šef države, nakon što je parlament opozovao njegovog prethodnika Fernanda Luga.

Franco je bio potpredsjednik Paragvaja, a na mjestu šefa države bit će do augusta 2013. godine, do kada je trebalo da traje mandat Luga.

Poslanici su opozvali Luga (61) zbog nezadovoljstva njegovim načinom rješavanja nedavnog spora oko zemljišta, u kojem je bilo i poginulih.

Poslanici Senata izjasnili su se sa 39 glasova za opoziv i četiri protiv.

Nakon glasanja ispred zgrade Senata, gdje se okupilo oko 5.000 pristalica predsjednika Luga, izbili su sukobi pa je policija upotrijebila vodene topove i suzavac da bi rastjerala masu.

Predsjednik Lugo prihvatio je odluku Senata, ali je dodao da je ovaj potez nanio snažan udarac demokratiji Paragvaja.

Odluka Senata izazvala je kritike ljeivačarskih lidera širom Latinske Amerike, uz ocjenu da se faktički radi o državnom udaru, navodi AP.

Brzo prihvatanje Luga da bude smijenjen sa dužnosti čini se da je spriječilo veće sukobe i moguće ulično nasilje i proiteste u Asunsionu, gdje su se okpuile njegove pristalice.

"Ovo ide dalje od Fernanda Luga, dalje od Pargavaja. Ovdje se radi o istinskoj demokratiji za cijelu našu Ameriku", rekao je ljevičarski predsjednik ekvadora Rafael Corea, dodajući da njegova vlada neće priznati nijednu vladu u Paragvaju, osim Luga.

Paragvaj je prije nekoliko dana rasporedio vojsku kako bi riješio krizu okupacije zemlje od strane siromašnih farmera u zabačenom šumskom rezervatu na sjeveru zemlje, nakon što je 17 ljudi ubijeno u sukobima između policije i farmera.

Sukob je naterao Luga da prihvati ostavku ministra unutrašnjih poslova i direktora policije.

Nasilje je izbilo nakon što je policija pokušala da nasilno evakuiše oko 150 farmera iz rezervata, koji je dio velikog posjeda u vlasništvu bivšeg katoličkog biskupa, Blasa Riquelmea, sada političara iz uticajne Colorado partije.