SAD
0

FED objavio radikalan plan kratkoročnog finansiranja privrede

FENA
Američka središnja banka - Federalne rezerve (FED) objavila je u utorak radikalan plan kupnje velikih količina kratkoročnih zaduženja u nastojanju da potakne odmrzavanje kreditnog tržišta, jer nestašica kredita ugrožava cijelu privredu.

Pozivajući se na ovlasti iz razdoblja velike depresije 1930-ih godina pod "neuobičajenim i neodložnim okolnostima", FED će otkupljivati "komercijalne zapise", kratkoročni instrument zaduživanja koji mnoge tvrtke koriste za finansiranje svojih svakodnevnih poslovnih operacija, kao što su nabava robe i isplata plaća, izvještavaju američki mediji.

Dnevno tržište, vrijedno 99.4 milijardi dolara, za taj ključni oblik finansiranja, koji se više oslanja na ulagače nego na banke, gotovo je potpuno presušilo. Većina ulagača postala je previše nervozna da kupuje zapise na dulje od preko noći ili par dana.

To je tvrtkama otežalo osiguravanje novca za finansiranje svojeg poslovanja, a tako nestabilna situacija učinila je mnoge tvrtke ranjivima.

Ideja plana je da vlada osigura tvrtkama mjesto gdje mogu doći do gotovine, objavio je FED. Središnja banka postat će tako izvorom kreditiranja za nefinancijska poduzeća, kao što je to za komercijalne banke i investicijske tvrtke.

"Tržište komercijalnih zapisa pod znatnim je pritiskom posljednjih sedmica otkako su novčani fondovi i drugi ulagači" postali neskloni kupnji komercijalnih zapisa, posebno onih s duljim rokom dospijeća", naveo je FED u saopćenju.

FED je objavio da osniva posebni entitet za kupnju tromjesečnih komercijalnih zapisa izravno od tvrtki koje ispunjavaju određene uvjete.

Akcija FED-a popravila je raspoloženje ulagača na Wall Streetu. Indeks Dow Jones rastao je za 145 bodova na samom početku trgovanja u utorak, nakon što je u ponedjeljak potonuo ispod praga od 10.000 bodova, s dnevnim gubitkom od 370 bodova. Kasnije je taj entuzijazam popustio, Dow Jones je ponovo otišao u minus, a nakon dva sata trgovanja (11:30 sati - EST) na newyorškoj burzi NYSE u gubitku je 86.58 bodova.

Ministarstvo financija, koje je s FED-om pripremalo program, objavilo je kako je taj zahvat "nužan da se spriječe bitni poremećaji na financijskim tržištima i u gospodarstvu".

Ministarstvo će osigurati sredstva središnjoj banci za novi program, objavio je FED, ne navodeći o kojem je iznosu riječ, prenijela je Hina.