Svijet
0

FBI zabrinut poslije aktivnosti terorista u Britaniji

FENA
Američke obavještajne i službe sigurnosti zabrinute su zbog mogućnosti da se na teritoriji SAD-a pojave bombaši samoubice, a taj strah dodatno je pojačan poslije prošlonedjeljnih neuspješnih akcija radikalnih islamista u Glasgowu i Londonu, saopćili su zvaničnici Federalnog istražnog biroa (FBI).

Šef odjeljenja za borbu protiv terorizma FBI-a Joseph Billy ipak smatra da SAD "nisu preplavljene" domaćim teroristima, kako se posljednjih godina nazivaju grupe islamista koje nemaju direktnu vezu s glavnim pokretima poput al-Qaide Osame bin Ladena, ali inspiraciju nalaze u ideološkim porukama takvih organizacija.

Obavještajne službe SAD-a, kako je rekao šef protuterorističkog odjeljenja FBI-a, posljednjih godina osujetile su čitav niz planova za napade na američkog teritoriji, uključujući i dva najsvježija - planirani upad u kasarnu Fort Diks u New Jerseyju, te bombašku akciju na njujorškom aerodromu "Kennedy".

Sličnog mišljenja je i šef domovinske sigurnosti, kako se u SAD-u naziva ministarstvo unutrašnjih poslova, koji je rekao da njegova služba i FBI "prate aktivnosti velikog broja pojedinaca" čije djelovanje izaziva sumnje organa reda, ali bez iznošenja podataka koliki je broj ljudi obuhvaćen tim sigurnosnim mjerama.

Dodatni razlog za brigu američkim obavještajnim službama, prošlog mjeseca, izazvalo je i emitiranje snimka iz jednog od kampova za obuku bombaša saomubica u Pakistanu, na kojem se vidi "završna svečanost" za oko 300 navodnih budućih terorista koji će, kako tvrde autori snimka, biti upućeni na zadatke u Zapadnu Evropu i SAD.

Postavljanje automobila bombi i akcije bombaša samoubica već godinama izazivaju brigu među američkim obavještajnim službama, posebno poslije četiri godine rata u Iraku, koji je ekstremistima poslužio kao odličan poligon za testiranje novih tehnika napada u urbanim sredinama, što bi se, u daljem razvoju događaja, moglo iskoristiti bilo gdje.

Američka policija je već uspjela da ovlada gotovo savršenim tehnikama otkrivanja eksploziva u vozilima, ali razlog za novu brigu predstavljaju nove vještine radikalnih islamista, poput miješanja goriva i vještačkih đubriva, gasa i benzina, te dodavanja hlora, što, sveukupno, čini izuzetno opasne improvizirane eksplozivne naprave.

Kako je rekao Billy, prenio je Tanjug, danas je nemoguće neopaženo kupiti veću količinu vještačkog gnojiva ili hlora u bilo kojoj prodavnici pošto je među običnim Amerikancima od 11. septembra 2001. godine značajno podignut nivo opreza, što je potkrijepljeno činjenicama da je planirani napad na kasarnu Fort Diks spriječen upravo zahvaljujući "budnosti radnika u prodavnici kompjutera".