{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBI vraća ukradena umjetnička djela

F
25.9.2009. u 14:44
0
0
FBI vraća ukradena umjetnička djela
0
FBI vraća ukradena umjetnička djela
Foto: AP
Italijanska policija je u saradnji s američkim FBI-em uspjela da vrati više od hiljadu ukradenih italijanskih umjetničkih djela, vrijednih preko četiri miliona dolara.
Riječ je o 1.140 predmeta, od srednjostoljetnih svitaka do pisma s potpisom bivšeg italijanskog diktatora Benita Mussolinija, koji su činili dio kolekcije od 3.500 predmeta pronađenih u kući američkog kolekcionara italijanskog porijekla Johna Sista koji je preminuo 2007. godine.

Umjetnička djela, koja je Sisto godinama prikupljao, potiču iz gradskih arhiva, biblioteka i crkava iz južnih italijanskih pokrajina Pulje, Molize i Sicilije, iz kojih su ukradena, a zatim ilegalno prebačena u SAD.

Kolekciju su, nakon Sistove smrti, pronašla njegova dva sina u porodičnoj kući u Bervinu, u Illinoisu.

Među predmetima je nađeno i 348 rukopisa na pergamentu iz 12. stoljeća, više od 400 arheoloških predmeta, kao i dokumenta s potpisima slavnih Italijana poput heroja italijanskog ujedinjenja Giuseppea Garibaldia.

- Vraćamo u Pulje djela koje je uzeo imigrant željan da posjeduje previše suvenira iz rodne grude, kazao je predstavnik italijanske policije.

Ostalo je nejasno kako je Sisto došao u posjed ovih djela. Policija je izjavila da njegovi sinovi nisu znali za postojanje ove kolekcije i da su o njoj obavjestili vlasti jer nisu znali šta da rade s tolikim antikvitetima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: