Italija
0

FBI vraća ukradena umjetnička djela

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Italijanska policija je u saradnji s američkim FBI-em uspjela da vrati više od hiljadu ukradenih italijanskih umjetničkih djela, vrijednih preko četiri miliona dolara.

Riječ je o 1.140 predmeta, od srednjostoljetnih svitaka do pisma s potpisom bivšeg italijanskog diktatora Benita Mussolinija, koji su činili dio kolekcije od 3.500 predmeta pronađenih u kući američkog kolekcionara italijanskog porijekla Johna Sista koji je preminuo 2007. godine.

Umjetnička djela, koja je Sisto godinama prikupljao, potiču iz gradskih arhiva, biblioteka i crkava iz južnih italijanskih pokrajina Pulje, Molize i Sicilije, iz kojih su ukradena, a zatim ilegalno prebačena u SAD.

Kolekciju su, nakon Sistove smrti, pronašla njegova dva sina u porodičnoj kući u Bervinu, u Illinoisu.

Među predmetima je nađeno i 348 rukopisa na pergamentu iz 12. stoljeća, više od 400 arheoloških predmeta, kao i dokumenta s potpisima slavnih Italijana poput heroja italijanskog ujedinjenja Giuseppea Garibaldia.

  • Vraćamo u Pulje djela koje je uzeo imigrant željan da posjeduje previše suvenira iz rodne grude, kazao je predstavnik italijanske policije.

Ostalo je nejasno kako je Sisto došao u posjed ovih djela. Policija je izjavila da njegovi sinovi nisu znali za postojanje ove kolekcije i da su o njoj obavjestili vlasti jer nisu znali šta da rade s tolikim antikvitetima.