{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBI upozorava na ženske bombaše-samoubice

F
13.2.2008. u 12:01
0
0
FBI upozorava na ženske bombaše-samoubice
0
FBI upozorava na ženske bombaše-samoubice
Teroristi sve više traže žene za bombaše-samoubice kako bi lakše zavarali sigurnosne barijere i privukli veću pažnju na ciljeve za koje se bore, upozorava se u novoj procjeni FBI-ja i američkog ministarstva domovinske sigurnosti.
U procjeni se navodi kako agencije "nemaju konkretne, vjerodostojne informacije da terorističke organizacije namjeravaju koristiti ženske bombaše-samoubice protiv ciljeva u SAD-u", izvještava CNN.

No, napominje se kako je izviješteno da su žene bile napadači u Čečeniji, Indiji, Iraku, Pakistanu, Šri Lanki, Turskoj i na palestinskim teritorijima.

Interna preporuka koja sadrži ocjenu o povećanoj opasnosti od ženskih bombaša-samoubica, u ponedjeljak je distribuirana službenicima snaga reda diljem SAD-a, a CNN je pribavio kopiju.

Namjera je da se snage sigurnosti upozore na moguće ženske bombaše i upoznaju s ponašanjem takvih napadača u prošlosti.

"Iako vojne i policijske snage povećavaju pozornost prema ženskim operativcima, teroristi prilagođavaju taktiku kako bi nadoknadili izgubljeno zbog pojačanih mjera sigurnosti", navodi se u preporuci.

U preporuci se ističe primjer napada u Bagdadu 1. februara kada su dvije mentalno retardirane žene iskorištene za bombaški napad na tržnicu.

FBI i ministarstvo domovinske sigurnosti ističu kako "ženski bombaši-samoubice imaju prednost pred muškim pandanima u približavanju ciljevima".

Među primjerima, prenosi Hina, navedena je i mogućnost da žene kriju eksploziv u silikonskoj protezi koja podražava trudnički trbuh.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: