{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBI uhapsio bombaša koji je pripremao napad na shopping centar

F
9.12.2006. u 10:22
0
0
FBI uhapsio bombaša koji je pripremao napad na shopping centar
0
FBI uhapsio bombaša koji je pripremao napad na shopping centar
Agenti FBI-a uhapsili su u Rockfordu u Illinoisu 22-godišnjeg američkog muslimana Derricka Shareefa koji je namjeravao 22. decembra postaviti bombe u lokalnom trgovačkom centru, vodeći svoj vlastiti "nasilni jihad", izvijestila je u petak TV mreža Fox News.
Shareef (22), je uhapšen kada je došao na parkiralište na sastanak s prikrivenim agentom FBI-a, kako bi trampio stereo zvučnike za četiri ručne bombe i pištolj.

Dužnosnici FBI-a rekli su da je Shareef planirao postaviti bombe u
košare za smeće u shopping centru CherryVale u Rockfordu, 145 km sjeverozapadno od Chicaga.

Shareef je optužen za pokušaj uništavanja ili oštećenja objekta požarom ili eksplozijom i za pokušaj korištenja oružja za masovno uništenje.

Pravosudni dužnosnici su rekli kako je djelovao sam i da nije predstavljao stvarnu prijetnju, jer ga je pratila Zajednička radna skupina za terorizam ..."i jedine osobe koje su umiješane u tu zavjeru bile su Shareef i dva vladina službenika", izjavio je je državni tužitelj za Chicago Patrick Fitzgerald.

Prema riječima specijalnog agenta FBI-a Roberta Granta, američki državljanin Shareef, koji je prešao na islam, otišao je tako daleko u pripremama za napad da je načinio i "mučenički video snimak" te prošao kroz "proces čišćenja" prije napada, koji uključuje i brijanje cijelog tijela.

Za napad je izabrao petak 22. decembra, jer je vjerovao da će taj dan uoči Božića, biti najveća koncentracija kupaca, rekao je Grant.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: