{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBI uhapsio bombaša koji je pripremao napad na shopping centar

F
9.12.2006. u 10:22
0
0
FBI uhapsio bombaša koji je pripremao napad na shopping centar
0
FBI uhapsio bombaša koji je pripremao napad na shopping centar
Agenti FBI-a uhapsili su u Rockfordu u Illinoisu 22-godišnjeg američkog muslimana Derricka Shareefa koji je namjeravao 22. decembra postaviti bombe u lokalnom trgovačkom centru, vodeći svoj vlastiti "nasilni jihad", izvijestila je u petak TV mreža Fox News.
Shareef (22), je uhapšen kada je došao na parkiralište na sastanak s prikrivenim agentom FBI-a, kako bi trampio stereo zvučnike za četiri ručne bombe i pištolj.

Dužnosnici FBI-a rekli su da je Shareef planirao postaviti bombe u
košare za smeće u shopping centru CherryVale u Rockfordu, 145 km sjeverozapadno od Chicaga.

Shareef je optužen za pokušaj uništavanja ili oštećenja objekta požarom ili eksplozijom i za pokušaj korištenja oružja za masovno uništenje.

Pravosudni dužnosnici su rekli kako je djelovao sam i da nije predstavljao stvarnu prijetnju, jer ga je pratila Zajednička radna skupina za terorizam ..."i jedine osobe koje su umiješane u tu zavjeru bile su Shareef i dva vladina službenika", izjavio je je državni tužitelj za Chicago Patrick Fitzgerald.

Prema riječima specijalnog agenta FBI-a Roberta Granta, američki državljanin Shareef, koji je prešao na islam, otišao je tako daleko u pripremama za napad da je načinio i "mučenički video snimak" te prošao kroz "proces čišćenja" prije napada, koji uključuje i brijanje cijelog tijela.

Za napad je izabrao petak 22. decembra, jer je vjerovao da će taj dan uoči Božića, biti najveća koncentracija kupaca, rekao je Grant.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: