Cyber kriminal
31

FBI objavio listu najtraženijih Rusa zbog miješanja u izbore u SAD-u

A. Ku.
Foto: FBI
Foto: FBI
Američke službe sigurnosti objavile su da FBI traži više od 60 ruskih državljana. Oni se traže zbog navodnog miješanja u američke izbore.

Natalia Burlinova je optužena za špijuniranje za Moskvu u SAD-u. Uz podršku Ruske službe sigurnosti (FSB) navodno je regrutovala Evropljane i Amerikance u program "Ususret Rusiji" koji je vodila nevladina organizacija Javna inicijativa Kreativna diplomatija na čijem je čelu bila.

Natalia Burlinova (Foto: FBI)
Natalia Burlinova (Foto: FBI)

Vjeruje se da je procijenila njihove stavove prema Rusiji i prikupila njihove lične i profesionalne informacije, koje su potom proslijeđene FSB-u u zamjenu za finansiranje i drugu podršku za njenu nevladinu organizaciju.

Dok je bila u SAD, Burlinova je obilazila univerzitete i istraživačke institucije, navodno pružajući detaljnije informacije o onima koji imaju simpatije prema Rusiji. Posljednje saznanje je da je bila u Moskvi.

Jevgenija Prigožina, vođu ozloglašene ruske grupe plaćenika Wagner, američke tajne službe traže zbog navodnog miješanja u američke izbore 2016. na kojima je vatreni Donald Trump ušao u Bijelu kuću.

Jevgenij Prigožin (Foto: Telegraf)
Jevgenij Prigožin (Foto: Telegraf)

Neki su tvrdili da Prigožin ima svoje političke ambicije te da želi da bude ruski predsjednik.

FBI tvrdi da je Prigožin "nadgledao" operaciju ometanja izbora od strane Agencije za internet istraživanje (IRA) sa sjedištem u Sankt Peterburgu, koja se naširoko smatra "farmom trolova" koju je on finansirao.

FBI nudi 250.000 dolara za sve informacije koje bi mogle dovesti do njegovog hapšenja.

Boris Jakovlevič Livšic optužen je da je nezakonito nabavio i isporučio osjetljive američke vojne tehnologije u Rusiju.

Boris Jakovlevič Livšic (Foto: FBI)
Boris Jakovlevič Livšic (Foto: FBI)

FBI kaže da je uspio da se dočepa napredne opreme koja se koristi u kvantnom računarstvu, hipersoničnim projektilima, razvoju nuklearnog oružja i drugim vojnim i svemirskim aplikacijama. Njegovi klijenti bili su ruske obavještajne agencije, Ministarstvo odbrane, pored nekih univerziteta u zemlji.

Livšic, koji je djelovao pod pseudonimima Boris Levitan, Boris Livshitc i David Wetzky, navodno je pomogao u finansiranju i krijumčarenju desetina hiljada američkih proizvedenih vojnih snajperskih metaka.

Ima veze sa Rusijom, Estonijom, Finskom, Kazahstanom, Nemačkom, Letonijom, Litvanijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Mihail Mihajlovič Gavrilov, oficir FSB-a, tražen je u vezi sa ruskom hakerskom kampanjom u globalnom energetskom sektoru.

Zajedno sa kolegama policajcima Pavlom Aleksandrovičem Akulovim i Maratom Valejevičem Tjukovim je navodno hakovao kompjuterske sisteme kompanija za naftu, gas i obnovljive izvore energije, električne mreže, nuklearne elektrane i tehnološke kompanije.

Mikhail Havrilov (Foto: FBI)
Mikhail Havrilov (Foto: FBI)

To je omogućilo Kremlju da ih cilja i poremeti. Pogođeno je više od 380 stranih kompanija sa sjedištem u 135 zemalja, uključujući Albaniju, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Kinu, Pakistan, Južnu Afriku, Južnu Koreju, Španiju, Švedsku, Švicarsku i Veliku Britaniju.

Petr Nikolajevič Pliskin se posljednji put nalazio u glavnom gradu Rusije.

U oktobru 2020. godine, porota u Pensilvaniji vratila je optužnicu protiv njega i pet drugih obavještajnih službenika Kremlja zbog njegove navodne umiješanosti u niz politički optuženih cyber zločina.

Petr Nikolajevič Plikin (Foto: FBI)
Petr Nikolajevič Plikin (Foto: FBI)

FBI tvrdi da je Pliskin pomogao u gađanju kritične infrastrukture u Ukrajini, političkoj kampanji u Francuskoj, međunarodnim žrtvama povezanim sa Zimskim olimpijskim igrama 2018. i istragama napada nervnim agensom koji se javno pripisuju ruskoj vladi.

Igor Dekhtyarchuk rođen 1998. godine FBI optužuje za dugu listu cyber zločina.

Igor Dekhtyarchuk (Foto: FBI)
Igor Dekhtyarchuk (Foto: FBI)

Osumnjičen je za upravljanje kriminalnim tržištem koje je prodavalo hiljade akreditiva za prijavu, ličnih podataka i drugih korisnih alata za druge lopove kako bi pristupili online nalozima ljudi širom svijeta.