Tokom posjete SAD-u
17

FBI objavio izvještaj o pokušaju atentata na kraljicu Elizabetu II: To je trebala biti osveta

B. R.
Kraljica Elizabeta II (Foto: EPA-EFE)
Kraljica Elizabeta II (Foto: EPA-EFE)
Britanskoj kraljici Elizabeti II je 1983. godine, tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama, prijetio atentat - navedeno je u posljednje objavljenim FBI-ovim dokumentima.

FBI, koji je bio zadužen za kraljičinu sigurnost tokom posjete, utvrdio je da postoji prijetnja od Irske republikanske armije (IRA). Prema njihovim saznanjima, prijetnja je upućena preko policajca u San Franciscu.

Policajac, koji je posjećivao irski pab u San Franciscu, upozorio je FBI na ono što mu je kazao muškarac kojeg je sreo u pabu. Muškarac mu je rekao da se želi osvetiti za kćerku koja je u Sjevernoj Irskoj ubijena gumenim metkom. To se desilo početkom februara 1983., mjesec dana prije posjete Elizabete II i njenog supruga princa Filipa.

"Namjeravao je da naudi kraljici Elizabeti, tako što bi sa mosta Golden Gate bacio neki predmet na brod Royal Yach Britannia ili tokom kraljičine posjete Nacionalnom parku Yosemite", navedeno je u FBI-ovom izvještaju.

S obzirom na ta saznanja, Tajna služba je namjeravala da zatvori Golden Gate u trenutku prolaza broda. Nije poznato koje mjere su poduzete u nacionalnom parku. FBI nije objavio detalje o hapšenjima.

Posjeta preminule kraljice Elizabete II zapadnoj američkoj obali je uslijedila tokom tenzija u Sjevernoj Irskoj. Njen bratić lord Mountbatten je ubijen u IRA-inom bombaškom napadu 1979. u Irskoj.

Uoči kraljičine posjete Kentuckyju 1989., FBI je također upozorio da postoji prijetnja od IRA-e. Ovu američku saveznu državu je posjetila nekoliko puta kako bi uživala u konjičkim događajima, prenosi BBC.