{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBI objavio dokumente o zlostavljanju zatočenika u Guantanamu

F
4.1.2007. u 10:00
0
0
FBI objavio dokumente o zlostavljanju zatočenika u Guantanamu
0
FBI objavio dokumente o zlostavljanju zatočenika u Guantanamu
Foto: Reuters
Agenti FBI-a dokumentirali su oko 25 incidenata mogućeg zlostavljanja zatočenika u vojnoj bazi u Guantanamu, uključujući slučaj gdje je zatočeniku cijela glava omotana ljepljivom trakom jer je citirao ajete iz Kur'ana i drugog koji si je počupao kosu nakon što je satima bio zatvoren u vrućoj prostoriji, izvijestio je u srijedu "The Washington Post".
Dokumenti koje je objavio FBI nude nove detalje o oporoj praksi koju koriste vojni časnici i njihovi ugovorni suradnici pri ispitivanju tzv. "neprijateljskih boraca".

Izvještaji opisuju jednu stražarku za koju su zatočenici rekli da je rukom dirala genitalije i potom menstrualnu krv brisala o njihova lica. Drugi ispitivač hvalio se agentu FBI-a o presvlačenju u katoličkog svećenika i "krštenju" islamskih zatočenika, prenijela je Hina.

Neki vojni dužnosnici i ugovorni suradnici rekli su agentima FBI-a da je tehnike ispitivanja odobrio Pentagon, odnosno bivši ministar odbrane Donald Rumsfeld.

FBI je ispitao 493 svoja zaposlenika o tome jesu li svjedočili agresivnim metodama ispitivanja koje nisu sukladne politici ureda. Primljeno je 26 pozitivnih odgovora, uključujući agente koji su bili traumatizirani onim što su vidjeli.

Jedan od njih opisao je zatočenika kojeg je našao na podu prostorije, bez svijesti s hrpom kose kraja njega, koju si je očito sam počupao. Ostavljen je preko noći u prostoriji u kojoj je bilo gotovo 40 stepeni, bez ventilacije.

Također u izvještaju piše kako su zatočenici ostavljani 24 sata, vezani lancima za ruke i noge u fetalnom položaju, te su tako bili prisiljeni vršiti nuždu po sebi. Razdoblja uskraćivanja sna trajala su po četiri dana, uz jaka svjetla i glasnu muziku, zatočenici su dovođeni na ispitivanje slomljenih prstiju i s ozlijedama na licu.

FBI je naglasio kako njegovo osoblje nije bilo umiješano u te postupke.

Glasnogovornik Pentagona Joe Carpenter rekao je da ministarstvo obrane ima jasnu politiku: "Mi humano tretiramo zatočenike. SAD imaju sigurne, humane i profesionalne pritvorske uvjete za neprijateljske borce koji pružaju vrijedne informacije u ratu protiv terora".

Napomenuo je kako su među zatočenicima Guantanama "neki od najozloglašenijih terorističkih operativaca na svijetu".

Dokumenti Pentagona objavljeni su na zahtjev Američke udruge za građanske slobode, koja je ranije tužila Rumsfelda i druge dužnosnike u ime bivših zatočenika koji su tvrdili da su zlostavljani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: