Svijet
0

FBI: Nema opasnosti od bombaških napada po SAD

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države ne smatraju da, poslije hapšenja navodnih terorista u Njemačkoj, postoji prijetnja od bombaških napada radikalnih islamista na teritoriji Amerike, saopćio je Federalni istražni biro (FBI).

Glasnogovornik FBI-a Richard Kolko izjavio je da obavještajne službe i ministarstvo unutrašnjih poslova SAD prate razvoj događaja u Njemačkoj, gdje su dvojica državljana te zemlje i jedan Turčin uhapšeni pod optužbom da su pripremali bombaške napade na mjesta gdje se okupljaju državljani SAD, uključujući aerodrome i diskoteke.

"Blisko sarađujemo s Nijemcima u ovom slučaju. Ne vidimo neposrednu opasnost po teritoriju SAD", rekao je glasnogovornik FBI-a.

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey je, pak, izjavio da akcija njemačke policije predstavlja ozbiljno upozorenje da u Evropi postoje osobe, povezane sa terorističkim grupama, koje su namjeravale da izvedu napade na američke interese.

Hapšenje trojice navodnih terorista u Njemačkoj uslijedilo je nakon serije upozorenja američkih obavještajaca da grupe radikalnih islamista pripremaju seriju ozbiljnih bombaških napada u Evropi, što je kulminiralo tokom samita G-8 održanog u junu u Heiligendamu.

Način napada, koji je planirala "njemačka grupa", suštinski, podudara se sa osnovnim smjernicama ćelija bliskih idejama Al-Qaide, kao i osnovna sirovina za pravljenje eksploziva, hidrogen-peroksid, koji su radikalni islamisti koristili prilikom napada na London prije dvije godine.