Svijet
0

FBI: Napad od 11. septembra povezan s martovskim napadom u Madridu

NINA
FBI je našao jasnu vezi između eksplozija bombi na kolodvoru u Madridu 11. marta i napada na Ameriku 11. septembra, piše španska štampa.

Kako pišu novine ABC, FBI je saopštio španskim istražiteljima da jedan od trojice ljudi za koje se vjeruje da su planirali napade na Ameriku iz Španije, također dao naredbu da se izvedu napadi u Madridu.

Eksplozije u vozovima u Madridu su ubile 191 osobu i ranile njih 1.900 tri dana prije općih izbora. Na videosnimkama bombaši su tvrdili da su napadi izvedeni u ime Al-Qaide u Evropi i rekli da je to osveta zato što je Španija poslala svoje trupe u Irak i Afganistan.

Istražitelji su davno zaključili da su napadi od 11. septembra planirani iz Španije u julu 2001.

Otmičar Mohammed Atta, za kojeg se vjeruje da je upravljao jednim od aviona koji su se zabili u Svjetski trgovački centar u New Yorku, posjetio je Španiju dva mjeseca prije napada i sastao se s dva čovjeka. Jedan od njih je bio Ramzi bin al-Shaibah koji je u zarobljeništvu u Americi, dok drugi nije bio identificiran.

ABC također piše da istražitelji sada vjeruju da je taj treći čovjek onaj koji je u decembru 2003. aktivirao Al-Qaidinu ćeliju koja je izvela napade 11. marta za koje Španci kažu “naš 11. septembra”. Istražitelji su smanjili popis osumnjičenika na tri osobe i vjeruju da je sporna osoba bila poručnik u službi Mustafe Setmariana, koji se smatra mozgom operacije u Madridu.

Setmarian je sirijskog porijekla i već ga traži španski Interpol zbog islamskih vojnih aktivnosti u Španiji.