Svijet
0

FBI istražuje ACORN zbog registracije lažnih birača

FENA
Američki Federalni istražni ured - FBI ispituje da li je građanska udruga ACORN, koja se zauzima za uključenje siromašnijih društvenih slojeva u politički proces, uoči predsjedničkih izbora organizirala prevaru s registracijom birača širom SAD-a, a štampa upozorava na još veći problem da jedna trećina birača nije upisana u popise birača.

Jedan visoki policijski dužnosnik potvrdio je postojanje istrage protiv ACORN-a, prenosi u petak američka štampa i dodaje da FBI čeka rezultate istrage iz više saveznih država.

Glasnogovornik ACORN-a, što je skraćenica za "Udruženje za organiziranje u zajednici i reforme sada", izjavio je u četvrtak da ih FBI nije kontaktirao.

"ACORN nije obaviješten da je predmet istrage od bilo kojih vlasti, niti bi to trebao biti", rekao je glasnogovornik Kevin Whelan u saopćenju.

"Članovi ACORN-a učinili su dobru, domoljubnu stvar, pomažući da se više od milion sugrađana uključi u demokratski proces", dodao je Whelan.

Optužbe republikanaca na račun odgovornosti ACORN-a za prevaru s registracijom hiljade birača, pojavile su se i u posljednjoj predsjedničkoj TV debati Johna McCaina i Baracka Obame, održanoj u srijedu.

McCain je optužio ACORN za jednu od najvećih prevara u historiji izbora, koja "može razoriti tkivo demokracije".

ACORN je objavio da je registrirao 1,3 miliona mladih, manjina, siromašnih i birača iz radničke klase. Više od 13.000 honorarnih radnika ACORN-a u 21 saveznoj državi novačilo je birače niskih prihoda, koji su skloniji demokratima.

Neki od radnika ACORN-a optuženi su da su predali lažne obrasce za prijavu birača, s imenima mrtvih ili izmišljenim imenima, poput imena "Mickeya Mousea" u Floridi, igrača NFL tima Dallas Cowboysa i slično, kako bi ispunili normu za dobijanje honorara.

Dužnosnici ACORN-a su objavili da su radnici koji su podnijeli lažne obrasce otpušteni.

ACORN-ovi obrasci postali su predmetom istrage u desetak saveznih država, uključujući i neke od ključnih u kojima se obično odlučuju predsjednički izbori, kao što su Misuri, Ohajo, Sjeverna Karolina, te u Nevadi, Konektikatu i Masačusetsu. ACORN-ov ured u Bostonu, Masačusets, u petak je prijavio da je tokom noći izvršena provala, te da su iz ureda odnijeti kompjuteri, prenio je MSNBC News.

Barack Obama je zanijekao bilo kakve značajnije veze njegovog izbornog stožera s ACORN-om, te upozorio da republikanske optužbe za prevaru s registracijom birača ne smiju biti izlika da se birači odvrate od izlaska na izbore.

The New York Times u svom uredničkom komentaru u petak piše kako su, prema dosad poznatim informacijama, optužbe na račun ACORN-a pretjerane.

List upozorava da republikanci ne kažu ništa o jednom ozbiljnijem skandalu s registracijom birača: činjenici da "oko jedne trećine građana SAD-a s pravom glasa nije registrirano".

"Rasni jaz je značajan i posebno uznemirujući. Prema istraživanju grupe za prava birača Project Vote, u 2006. je od svih građana s pravom glasa, bilo registrirano 71 posto bijelaca, 61 posto crnačkih birača, 54 posto hispano-američkih i 49 posto azijsko-američkih birača", navodi list.

Većina krivnje leži na vrlo restriktivnim pravilima za registraciju, ističe NY Times, navodeći za primjer kako je Liga za ženske birače ove godine prekinula kampanju za registraciju u Floridi, nakon što je ta država dodatno otežala registraciju.

"Odgovor je da vlada bolje organizira registraciju birača, kako to ne bi morale činiti privatne organizacije s loše plaćenim radnicima", zaključuje list i predlaže da Kongres i savezne države prihvate registraciju birača na sam dan izbora.

"Prava prijetnja tkivu demokratije su nerazumne prepreke koje sprečavaju građanima s biračkim pravom da glasuju", upozorava The New York Times.