Slučaj zaključen
0

FBI-ev stručnjak bio je ubica antraksom

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
FBI je konačno riješio frustrirajuću misteriju i potragu za ubicom koji je od 2001. godine slao pisma s antraksom. Otkriveno je da je to bilo djelo mentalno poremećenog naučnika Brusea Ivinsa (62), koji je ubio pet osoba i uspaničio cijelu Ameriku.

Nakon višegodišnje potrage utvđeno je da je doktor Ivins, vladin istraživač, radio samostalno, saznaje Associated Press. Prije dvije godine on se ubio jer je saznao da mu prijeti hapšenje i optužnica. Kao osumnjičeni negirao je da je učestvovao u slanju pisama sa smrtonosnim sadržajem, a isto su tvrdili i njegovi prijatelji i članovi porodice. Ivins je 18 godina radio u vladinim laboratorijama na proučavanju odbrane od biološkog oružja.

FBI je neko vrijeme tražio dokaze i protiv Stevena Hatfilla, koji je radio u istoj vojnoj laboratoriji kao Ivins, ali se i to ispostavilo kao krivi trag. Hatfillu je plaćena višemilionska odšteta.

Mnogi detalji slučaja pisama s antraksom su skriveni, ali novi objavljeni dokumenti FBI-a ukazuju na to da je Ivins bio u problemima u vrijeme kad je slao sporna pisma. Također je gajio bizarnu opsesiju sestrinstvima, te je pisma s antraksom ubacivao u sandučiće blizu studentskog ureda u njujorškom Princetonu.

Pisma su adresirana na parlamentarce i novinske kuće upravo u vrijeme kad se američka nacija oporavljala od posljedica terorističkih napada od 11. septembra 2001.

Mnoge pošte i uredi, uključujući i američki Kapitol, bili su zatvoreni iz straha od opasnog praha, dok su stručnjaci u odijelima nalik na svemirska pretraživali područja od Floride, preko Washingtona, pa do New Yorka.

Vlasti kažu da je Ivinsova smrt prekinula višegodišnju "igru mačke i miša" sa istraživačima, jer se naučnik često sam nudio da pomogne u istrazi, navodio svoje kolege kao sumnjive i skretao ih da istražuju u pogrešnom smjeru.