Poništen Trumpov zahtjev
1

Fauci objavio da SAD ostaje članica WHO-a, čelnik organizacije sretan zbog odluke

A. B.
Anthony Fauci u današnjem online intervjuu u kojem je saopćio odluku o WHO-u (Foto: EPA-EFE)
Anthony Fauci u današnjem online intervjuu u kojem je saopćio odluku o WHO-u (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik SAD-a Joe Biden je u potpisanim izvršnim naredbama ukinuo i odluku njegovog prethodnika Donalda Trumpa koja se odnosi na izlazak ove zemlje iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Stručnjak za zarazne bolesti SAD-a Anthony Fauci je potvrdio tu informaciju navodeći da će ova država i dalje biti članica ove organizacije za čiji rad će izdvajati potrebna finansijska sredstva.

"Pod vodstvom Bidenove administracije, SAD će se također pridružiti multilateralnim naporima kako bi se osigurale vakcine i tretmani protiv koronavirusa za siromašnije zemlje", naglasio je Fauci.

Ovu vijest je srdačno pozdravio čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus navodeći da je "WHO porodica svih nacija te da im je drago što SAD ostaje u njoj".

Trump je prošle godine najavio povlačenje SAD-a iz WHO-a usred pandemije navodeći da ona ne rukovodi adekvatno pandemijom te da se nalazi na strani Kine.

Biden, s druge strane, je naveo da je jedan od njegovih glavnih prioriteta suzbijanje pandemije koja je dosad u ovoj državi odnijela više od 400.000 ljudskih života što je daleko najveći broj u svijetu, piše CNN.