Ostaje na istom mjestu
16

Fauci neće napustiti Trumpa i prijeći u Bidenov tim: Nisam političar, bavim se javnim zdravljem

A. B.
Fauci poručio da nije vrijeme da se bavi otkazom usljed pandemije koronavirusa (Foto: EPA-EFE)
Fauci poručio da nije vrijeme da se bavi otkazom usljed pandemije koronavirusa (Foto: EPA-EFE)
Anthony Fauci, glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, kazao je da nije imao kontakt sa timom za koronavirus izabranog predsjednika Joea Bidena i da ne vidi razlog zašto bi trebao podnijeti ostavku da bi im se pridružio sada kada ima toliko posla na suzbijanju pandemije.

"Ostajem na svom mjestu. Nisam političar, bavim se javnim zdravljem", rekao je Fauci.

Fauci je od januara član radne grupe za koronavirus pri Bijeloj kući i na toj se poziciji često sukobljavao sa sada već bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je nastojao umanjiti opasnosti koronavirusa i fokusirati se umjesto toga na otvaranje ekonomije.

"Nema apsolutno nikakvog razloga i smisla da usred pandemije prestanem raditi ono što ima važnu ulogu u naporima da je okončamo", dodao je Fauci.

Njegov savjet izabranom predsjedniku jednak je kao i do sada – fizičko distanciranje, izbjegavanje gužvi, nošenje maski, pranje ruku.

"Načela javnog zdravlja ne mijenjaju se iz mjeseca u mjesec, odnosno, onako kako se mijenjaju administracije", naglasio je.

Fauci je služio u šest američkih administracija i istakao se u borbi protiv epidemije AIDS-a tokom 1980-ih, za vrijeme predsjednika Ronalda Reagana.

Njegova dužnost je razvoj vakcine i terapija na funkciji direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, što počinje davati rezultate, piše Reuters.

Pfizer i njegov njemački partner BioNTech u ponedjeljak su objavili da je njihova eksperimentalna vakcina protiv koronavirusa efikasna u više od 90 posto slučajeva, znatno više nego što je većina stručnjaka očekivala.

Fauci je izrazio uvjerenost da će Modernina vakcina biti jednako efikasna kao i Pfizerova.