Optimizam raste
98

Fauci iznenađen vijestima o Pfizerovoj vakcini: Učinkovitost je izvanredna

N. V.
Anthony Fauci (Foto: EPA-EFE)
Anthony Fauci (Foto: EPA-EFE)
Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci je oduševljen Pfizerovom najavom o efikasnosti njihove vakcine protiv koronavirusa kazavši da je stopa od 90 posto izvanredna.
"Ovo je zaista dobar dan za biomedicinska istraživanja i kliničku primjenu biomedicinskih istraživanja", rekao je Fauci dodajući da smo dobili "vrlo dobre vijesti kojima se možemo radovati."

Fauci je rekao da Pfizerov rezultat potvrđuje efikasnost "mRNA platforme" koju su koristili, a što bi moglo ukazivati ​​na to da bi i druga mRNA vakcina koju je razvila Moderna mogla imati pozitivne rezultate.

Fauci je za STAT News dodao i to da ovo nisu dobre vijesti samo u ovom trenutku, nego da je optimističan i u pogledu onoga što tek treba da bude objavljeno u sljedećih nekoliko mjeseci.

Iako je visoka stopa efikasnosti koju je najavio Pfizer doprinijela optimizmu u pogledu sigurne i efikasne vakcine, put do normalnosti još uvijek je dug.

Pfizer je rekao da čeka da dostigne "potrebnu sigurnosnu prekretnicu" u smislu testiranja vakcine prije nego što podnese zahtjev za odobrenje za hitne slučajeve. Očekuju da će do toga doći krajem ovog mjeseca, ali čak i ako vakcina bude odobrena moglo bi proći neko vrijeme dok ne postane široko dostupna.

Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden je čestitao Pfizeru na razvoju, ali napomenuo da će "proći još mnogo mjeseci prije nego što se raširi vakcinacija".