Prve doze za rizične
43

Fauci: Efikasna vakcina protiv korone trebala bi biti dostupna krajem decembra ili početkom januara

A. B.
Anthony Fauci: Život se neće vratiti u normalu najmanje do kraja 2021. godine (Foto: EPA-EFE)
Anthony Fauci: Život se neće vratiti u normalu najmanje do kraja 2021. godine (Foto: EPA-EFE)
Ukoliko sve prođe kako treba, prve doze sigurne i efikasne vakcine protiv koronavirusa, bit će najvjerovatnije dostupne krajem decembra ili početkom januara naredne godine za visoko rizične Amerikance, rekao je to vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci.

Na osnovu sadašnjih projekcija vodećih proizvođača vakcina kompanija Moderne i Pfizera, Amerikanci će vjerovatno tokom decembra saznati hoće li ili neće imati sigurnu i efikasnu vakcinu.

"Prve privremene rezultate kliničkih istraživanja trebali bismo, kako se nadamo, imati već u roku od nekoliko sedmica", kazao je Fauci.

Obje kompanije, Moderna i Pfizer, počele su završnu fazu kliničkih testova krajem jula, a u oba klinička ispitivanja učestvuju deseci hiljada ljudi.

Moderna je ranije u četvrtak objavila da bi narednog mjeseca mogla imati prve privremene rezultata testova, dok je Pfizer, koji je prvobitno trebao te privremene rezultate objaviti u oktobru, taj rok sada pomakao na kasniji datum. najvjerovatnije odmah nakon američkih predsjedničkih izbora koji se održavaju 3. novembra.

Rezultate kliničkih ispitivanja morat će pregledati i američka Uprava za hranu i lijekove te Centar za kontrolu i prevenciju bolesti koji bi trebao dati preporuke o tome koje bi grupe stanovništva prve trebale biti vakcinisane, piše Reuters.

Fauci je dodao da bi to u praksi značilo da bi prve doze vakcine trebali dobiti pojedinci kojima je ono najpotrebnije "do kraja decembra ili početkom januara".

On je, međutim, naglasio da će čak i ako vakcina bude efikasna u zaštiti protiv koronavirusa, proći dosta vrmena dok "vakcinom pokrenut imunitet ne ojača nacionalno i globalno". Istakao je da se život neće vratiti u normalu najmanje do kraja 2021. godine.