Kosovo
0

Fatmir Sejdiu u diplomatskoj akciji

FENA
Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu otputovao je u Njujork, gdje će od ponedjeljka početi niz sastanaka s predstavnicima zemalja UN-a koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Prema pisanju prištinskog dnevnika "Ekspres", Sejdiu će imati niz susreta s ambasadorima zemalja članica Ujedinjenih nacija, a najvažniji će biti razgovori sa zvaničnicima država s Istoka.

Diplomatski predstanik Kosova u Vašingtonu Avni Spahiu, nije govorio o detaljima posjete predsjednika Kosova SAD-u, ali je naveo da je njen cilj iniciranje priznanja nezavisnosti Kosova kod onih zemalja koje to još nisu učinile.

Do sada je Kosovo priznalo 55 zemalja.

Tokom ove nedjelje predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Tači sastali su se u Vashingtonu s potpredsjednikom SAD-a Džozefom Bajdenom i američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, koji su najavili da će Washington nastaviti da pruža podršku i pomoć Kosovu.

Kako prenosi "Ekspres", premijer Kosova Hašim Tači vraća se u nedjelju u Prištinu, dok će se predsjednik Fatmir Sejdiu poslje boravka u Njujorku vratiti 4. marta, javila je Beta.