Pojas Gaze
0

Fatahu skoro zabranjeno djelovanje

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Viši Fatahov zvaničnik kazao je u nedjelju da je pokret palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa skoro pa zabranjen u pojasu Gaze koji kontrolira Hamas.
  • Hamas nije Fatahu ostavio niti jednu instituciju, sve ih je zauzeo, kazao je Ibraheem Abu al-Najja, Fatahov predstavnik u Gazi.

  • Nema mjesta za slobodno djelovanje Fataha u pojasu Gaze, dodao je on, prenosi u nedjelju agencija Xinhua.

Hamas je preuzeo sigurnosne strukture u pojasu Gaze nakon pobjede nad Abbasovim snagama u brobama 2007. godine. Kasnije, islamski pokret nastavio je preuzimati javne institucije koje je vodio Fatah.

Dok je bio u svom uredu Abu al-Najja se, kako kaže, "suočavao sa šefovima sigurnosti koji su željeli uhapsiti Hamasove vođe", prije nego što je islamski pokret osvojio izbore 2006. godine.

  • Više puta sam oslobodio iz zatvora Hamasove vođe, ali oni negiraju ovu uslugu, dodao je on.

Predsjednik Abbas uspostavio je ponovo svoju vladavinu na Zapadnoj obali, nakon što su njegove snage izgubile Gazu. Hamas kaže da Abbasove snage još uvijek proganjaju članove i pristalice ovog pokreta na Zapadnoj obali.

Proteklih sedmica vođe rivalskih palestinskih frakcija odgovorile su na egipatsku inicijativu koja za cilj ima pomirenje sukobljenih strana, i održali više razgovora. Razgovori se nastavljaju 26. aprila.