Svijet
0

Fatah: Osamu bin Ladena nisu ubili, izvršio je samoubistvo

SRNA
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Lidera Al-Qaide Osamu bin Ladena nisu ubili američki komandosi, već je izvršio samoubistvo aktiviranjem pojasa sa eksplozivom, tvrdi nekadašnji Bin Ladenov tjelohranitelj Nabil Naim Abdul Fatah.

Prema njegovim riječima, Bin Laden je aktivirao pojas sa eksplozivom kada su američki vojnici upali u kompleks u pakistanskom gradu Abotabadu, nakon čega su ubili dvojicu njegovih čuvara, a lidera Al kaide ranili u butinu.

Fatah je priznao da nije bio u kompleksu u vrijeme Bin Ladenove smrti, ali mu je jedan od rođaka ubijenog lidera Al-Qaide rekao šta se dogodilo.

Prema zvaničnom saopštenju, pripadnici američkih specijalnih snaga "Foke" upale su u kompleks u Abotabadu u Pakistanu 2. maja 2011. godine gdje su u okviru operacije Geronimo ubili Bin Ladena.

Fatah je istakao da smatra da je zvanična verzija, koju je objavio američki predsjednik Barack Obama, "sumnjiva" i optužio je šefa Bijele kuće da ne govori istinu.

"Dijelovi Bin Ladenovog tijela su razneseni na sličan način kao pri samoubilačkim napadima, da ne bi bila ostavljena mogućnost američkim snagama da ga identifikuju", rekao je Fatah.

On je naglasio da je Bin Laden aktivirao pojas sa eksplozivom da bi izbjegao zarobljavanje i da bi "svoje tajne odnio u grob".

Fatah je dodao da je Bin Laden u proteklih deset godina nosio pojas sa eksplozivom.