Pregovori o mirenju
0

Fatah: Omogućiti vladi palestinskog jedinstva da preuzme potpunu vlast u Gazi

FENA
Cilj dijaloga u Kairu između Fataha i Hamasa je omogućiti vladi palestinskog jedinstva da u potpunosti preuzme nadležnosti u Pojasu Gaze, kazao je u utorak Osama al-Qawasmi, glasnogovornik pokreta Fatah i član Revolucionarnog vijeća.

Al-Qawasmi je u izjavi za medije rekao da je cilj ovog dijaloga i održavanje, po dogovoru, predsjedničkih i parlamentarnih izbora, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.

"Mi u pokretu Fatah želimo postići vladavinu zakona u Gazi, kao što je slučaj na Zapadnoj obali", izjavio je, dodajući da bi trebala postojati jedna vlast, jedan zakon i jedno oružje na osnovu jasnih nacionalnih stubova.

On je naglasio da će pokret Fatah po instrukcijama predsjednika Mahmouda Abbasa učiniti svaki napor da dijalog bude uspješan.

"Neuspjeh ili povlačenje nije dopušteno. Mi veoma cijenimo ulogu Egipta i uspješne napore ka okončanju palestinskih podjela", zaključio je.

Delegacije Fataha i Hamasa su stigle u Kairo u ponedjeljak kako bi započele pregovore o pomirenju pod pokroviteljstvom egipatskih vlasti.