Čekaju se nalazi
0

Farma u Njemačkoj izvor zaraze E. coli?

Sarajevo-x.com
Njemački zvaničnici saopćili su da su pronašli novi soj bakterije Escherichije coli na farmi u Uelzenu južno od Hamburga. Pretpostavlja se da je farma izvor zaraze.

Farma na kojoj se uzgajaju klice graha je zatvorena i čekaju se nalazi testova, a do tada su nadležni preporučili Nijemcima da ne konzumiraju klice.

Podsjetimo, od bakterije E.coli do sada su umrle 22 osobe, a više od 2.000 ih je zaraženo.

Ministri EU će u utorak održati vanredni sastanak kako bi razgovarali o izbijanju zaraze i o njenom utjecaju na proizvodnju povrća.

Ministar poljoprivrede njemačke pokrajine Donje Saske Gert Lindemann istakao je da postoje dokazi koji ukazuju na to da postoji veza između ovrća s te farme i hrane koje su jele neke žrtve.

"Trenutno čekamo na rezultate ispitivanja, nakon čega ćemo moći sati više informacija", kazao je Lindemann.

Farma se nalazi 100 kilometara južno od Hamburga i snadbjeva brojne restorane i markete u Hamburgu, kao i u susjednim državama Njemačke.

Ministar je napomenuo da su izvor zaraze vjerovatno klice zlatnog graha, rotkvice, izdanci djeteline i neke vrste salate, prenosi BBC.

Generalni menadžer farme Klaus Verbeck istakao je da ne može uopće da povjeruje u optužbe.

"Ne mogu razumjeti ove optužbe. Klice salate se uzgajaju samo iz sjemena i vode, ne koristi se nikakvo životinjsko gnojivo", kazao je on.

O ovom problemu razgovarat će i ministri zdravstva EU.