Svijet
0

FARC oslobodio dva taoca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavna kolumbijska gerilska grupa Revolucionarna garda Kolumbije (FARC) oslobodila je u četvrtak bivšeg predsjedničkog kandidata Klaru Rohas (44) i bivšeg poslanika Konsuelu Gonzales (57) i predala ih venecuelanskom predsedniku Hugu Chavezu.

Rohas i Gonzales su bile u rukama pripadnika FARC preko šest godina, zajedno sa još nekoliko stotina civila i kolumbijskih zvaničnika, prenijela je agencija Reuters.

Ranije tokom dana su u u kolumbijski grad San Hoze del Gvaviare stigla dva venecuelanska helikoptera, u drugom pokušaju da osiguraju oslobađanje taoca.

Chavez je u srijedu izjavio da će helikopteri poletjeti ka kolumbijskoj provinciji Gvaviare i da on očekuje da Rohas i Gonzales budu oslobođene u četvrtak, budući da su mu pripadnici FARC-a dali koordinate uz pomoć kojih će ih pronaći.

Kolumbijska vlada je ranije dala punomoćje misiji i naredila suspenziju vojnih operacija u južnoj kolumbijskoj provinciji Gvaviare.

Rohas je bila saradnica kolumbijske političarke Ingrid Betankur koja je oteta u isto vrijeme kad i Klara, februara 2002. godine.

FARC je počeo da djeluje 1960. godine kao Komunistička seljačka armija i danas se bavi otmicama i trgovinom droge. Rohas je oteta 2002. godine, a Gonzales na jugu Kolumbije 2001. godine, podsjetile su agencije.

Kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe je potvrdio da pripadnici FARC-a u zarobljeništvu drže 750 ljudi, uglavnom siromašnih seljaka, ali i političara, radi uzimanja otkupa.