{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FARC nastavio pregovore s kolumbijskom vladom u Havani

F
5.12.2012. u 19:05
0
0
FARC nastavio pregovore s kolumbijskom vladom u Havani
0
FARC nastavio pregovore s kolumbijskom vladom u Havani
Foto: Ilustracija
Mirovni pregovori između kolumbijske vlade i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) nastavljeni su u Havani u srijedu u nadi da će se okončati 50-godišnji sukob.
Pregovarači su prošle sedmice pauzirali prvi krug pregovora koji je započet u novembru i koji ima za cilj da okonča marksistički ustanak u Južnoj Americi, koji se smatra zaostavštinom iz hladnog rata.

Oni su stigli u srijedu u kongresni centar kubanske prestolnice, prenio je Reuters.

Ovo je prvi put da su vladini pregovarači ušli na stražnja vrata, izbjegavajući novinare, dok su predstavnici FARC-a pročitali dugu deklaraciju medijima o ratu i šteti koju je nanio.

Raniji komentari predstavnika FARC-a da još uvijek drže u zarobljeništvu "ratne zatvorenike" dovelo je do oštre kritike glavnog vladinog pregovarača Humberta de la Calle, uprkos tome što su predstavnici FARC-a na pregovorima u Havani ovo opovrgnuli.

"FARC mora odgovoriti žrtvama, mora razjasniti ovo pitanje otmica, način na koji se treba nositi s pitanjem otmica ne smije biti dvosmislen", rekao je Calle prije nego što je otuptvao na Kubu iz Kolumbije.

FARC je oteo nekolicinu političara i pripadnika oružanih snaga tokom posljednjih nekoliko godina kako bi ih iskoristio za pregovore s vladom. Visokorangirane žrtve otmice su od tada puštene na slobodu.

Međutim, civilne žrtve otmice se još uvijek nalaze u kampovima u džungli, a grupa nastavlja otimati civile uprkos mirovnim pregovorima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: