{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FAO i UN-ov izvjestitelj za hranu oštro protiv biogoriva

F
15.4.2008. u 15:57
0
0
FAO i UN-ov izvjestitelj za hranu oštro protiv biogoriva
0
FAO i UN-ov izvjestitelj za hranu oštro protiv biogoriva
Foto: Reuters
Zbog svjetske proizvodnje biogoriva siromašno stanovništvo Latinske Amerike vjerojatno će teže dolaziti do hrane, ocijenila je Agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) na svjetskome skupu održanom u ponedjeljak u Brazilu, javljaju agencije u utorak.
FAO-ovo upozorenje poklopilo se s alarmantnim upozorenjima svjetskih finansijskih institucija da bi rast cijena hrane mogao izazvati socijalne nemire i potrese, kakvi su ovih dana već pogodili siromašni Haiti.

U ponedjeljak je puno oštrijim rječnikom Jean Ziegler, posebni UN-ov izvjestitelj za pravo na hranu, kritizirao masovnu proizvodnju biogoriva i nazvao je "zločinom protiv čovječanstva".

"Kratkoročno, vrlo su izgledne velike posljedice brzog širenja zelenih goriva na svjetskoj razini na poljoprivredu Latinske Amerike", stoji u dokumentu što ga je FAO predstavio u ponedjeljak u Braziliji.

Težnja za proizvodnjom više biogoriva ići će nauštrb proizvodnje živežnih namirnica, crpsti dodatne zalihe vode, prenamijeniti zemljišta i kapital u proizvodnju biogoriva. To će dovesti do rasta cijena hrane, a "najsiromašnijm slojevima ugroziti pristup živežnim namirnicama", zaključuje FAO u izvještaju predstavljenom na konferenciji za Latinsku Ameriku i Karibe.

Predstavnici Venezuele i njezini saveznici iz Bolivije, Nikaragve i Kube oštro su u ponedjeljak kritizirali biogoriva, prenosi agencija Reuters.

"Bez sigurnosti hrane (za siromašne) ne možemo razmišljati o biogorivima (...). To bi stvorilo goleme nestašice hrane i socijalne nemire", izjavio je na konferenciji venecuelanski doministar zadužen za ruralni razvoj Gerardo Rojas.

Kubanski predstavnik Juan Arsenio Quintero smatra neprihvatljivim da siromašne zemlje, koje posjeduju samo 15 posto svih automobila u svijetu, proizvode biogoriva za bogate države.

Jean Ziegler iz UN-a, u izjavi za radio Bayerischer Rundfunk, kritizirao je Evropsku uniju da politikom subvencija svojim poljoprivrednicima izaziva poljoprivredni damping Africi.

"Evropska unija finansira izvoz evropskih poljoprivrednih viškova u Afriku... gdje se prodaju za polovicu ili trećinu cijene. To potpuno uništava afričku poljoprivredu", rekao je Ziegler i pozvao na obustavu burzovnih spekulacija poljoprivrednim sirovinama.

Skup u Braziliji održan je istodobno s alarmantnim pozivima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na obuzdavanje rasta cijena hrane, uz upozorenja na moguće izbijanje društvenih potresa i nemira.

Nemiri zbog rasta cijena hrane već su izbili ovih dana na Hatiiju i u Egiptu te izazvali opći štrajk u afričkoj državi Burkini Faso.

Kritike upućene posljednjih dana iz desetak zemalja trećeg svijeta nanijele su udarac Brazilu koji zagovara proizvodnju biogoriva u Latinskoj Americi i Africi kao put za iskorjenjivanje siromaštva u tim regijama.

Brazilski ministar finansija Guido Mantega odbacio je pred novinarima u ponedjeljak tezu po kojoj bi proizvodnja zelenih goriva potaknula rast cijena hrane u cijelom svijetu. Mantega smatra da će se to dogoditi samo u Sjedinjenim Državama.

To se neće dogoditi u "Brazilu, ne u zemljama Afrike, ne u zemljama Latinske Amerike koje imaju dovoljno zemljišta za proizvodnju i hrane i biogoriva", kazao je Mantega.

Prije godinu dana Fidel Castro, tada još kubanski predsjednik, napisao je oštru kolumnu protiv upotrebe biogoriva u Sjedinjenim Državama.

U dnevniku Granma, prenosi Hina, napisao je da su tri milijarde stanovnika planeta osuđene na preranu smrt od gladi i žeđi zbog američkog projekta da se živežna namirnica, kakva je kukuruz, prenamijeni u proizvodnju biogoriva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: