Svijet
46

Fan klub Concordea želi vratiti avion u funkciju do 2019. godine

Klix.ba
Concorde je svoj posljednji let završio 23. oktobra 2003. godine, prije gotovo 12 godina, no, za četiri godine bi ponovo mogao dobiti dozvolu za let.

Britanski fan Club Concorde International koji čine bivši piloti Concordea i entuzijasti su dosad skupili oko 186 miliona dolara s ciljem da avion vrate u upotrebu. Prije toga žele staviti jedan na iznad rijeke Temze.

Cilj kluba je da kupi Concorde koji se nalazi na aerodromu Orly u Francuskoj, nakon čega će uslijediti restauracija. Avion bi trebao biti smješten iznad rijeke Temze i služiti kao turistička atrakcija. Karte će koštati 25 dolara.

Nakon toga će se sva pažnja usmjeriti na "Return to Flight" projekt i kupovinu drugog Concordea, koji se trenutno nalazi na aerodromu Le Bourget u Parizu. Taj avion će također biti restauriran i ponuđen za privatne letove, kao i za neke događaje.

Club Concorde International namjerava londonsku atrakciju završiti do kraja 2016. godine, a letove uspostaviti do 2019. godine, kada se obilježava 50. godišnjica prvog leta Concordea.

Ako se stvari budu odvijele kako treba, planira se i drugi Concorde čarter.