F9F protiv sedam ruskih MiG-ova: NATO je 1952. posljedni put srušio jedan ruski avion

Klix.ba
25.11.2015. u 08:24
24
67
F9F protiv sedam ruskih MiG-ova: NATO je 1952. posljedni put srušio jedan ruski avion
24
F9F protiv sedam ruskih MiG-ova: NATO je 1952. posljedni put srušio jedan ruski avion
Zbog navodnog narušavanja njenog zračnog prostora Turska je 24. 11. 2015. naredila obaranje ruskog SU-24 borbenog aviona. To je prvi put da jedna NATO članica srušila ruski avion još od 1952.
Naime, 18. novembra 1952. godine, u posljednjim mjesecima Korejskog rata, četiri američka nosača aviona plovila su Japanskim morem, s ciljem uništavanja korejskih puteva snabdijevanja u gradu Hoeryong u Sjevernoj Koreji.

Dok su se brodovi približavali metama, njihovi radari su primijetili približavanje objekata iz pravca Sovjetskog saveza.

Kada su shvatili da se radi o avionima, sa nosača su lansirane četiri F9F-5 Panther letjelice. F9F je bio tada jedan od najnaprednijih modela borbenih aviona i bio je često oružje američke avijacije tokom Korejskog rata. Ipak, mnogi su smatrali da je ova letjelica inferiornija naspram ruskih MiG-ova, zbog manje brzine i raspona krila.

Nakon samog polijetanja pilot jednog američkog Panthera je shvatio da ima tehničkih problema i odlučio se vratiti do nosača, a njegov partner ga je ispratio.

Tako da su poručnik Royce Williams i njegov mlađi partner poručnik David Rowland, na nebu iznad Japanskog mora ostali sami protiv sedam ruskih MiG-ova.

U žestokoj borbi koja je uslijedila, poručnik Williams je srušio četiri MiG-a.

Ostale tri ruske letjelice su se nakon toga povukle, ostavivši Williamsu letjelicu toliko oštećenu da se nije mogao katapultirati. Nakon što se nekako uspio spustiti na površinu mora u blizini matičnog nosača aviona, shvatio je da trup njegovog aviona pogođen čak 260 puta.

Ovaj incident ubrzo je zataškan, s obzirom na njegovu osjetljivost i napetosti koje su vladale između SAD-a i tadašnjeg Sovjetskog saveza.


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: