Oxford
0

Ezan će stvoriti "muslimanski ghetto"

Sarajevo-x.com
Muslimanska zajednica u britanskom Oxfordu namjerava istrajati sa svojim zahtjevom za ezanom koji će pet puta na dan pozivati vjernike na molitvu uprkos negodovanju sugrađana nemuslimana koji smatraju da bi ezan u Oxfordu mogao doprinijeti stvaranju "muslimanskog ghetta".

Stanovnici Oxforda koji nisu muslimani protive se ezanu sa lokalne džamije jer smatraju da bi takvo javno očitovanje islama u ovom gradu moglo doprinijeti stvaranju "muslimanskog ghetta“. Međutim, predstavnici muslimanske zajednice u Oxfordu kažu da će istrajati u svojim namjerama i izboriti se za ezan, izvještava Daily Mail.

Ukoliko gradska uprava udovolji zahtjevima muslimana iz Oxforda, ezan bi se oglašavao svakodnevno sa centralne džamije u kojoj se svakog petka okupi oko 700 vjernika na džumi.

Ideju o ezanu podržali su poglavari drugih vjerskih zajednica u Oxfordu kazavši da oni koji se protive ezanu treba da se opuste i “uživaju u vjerskim razlikama“.

Međutim, grupa građana koja se protivi namjerama muslimanske zajednice u Oxforxdu namjerava istrajati u svojim pokušajima te je u tu svrhu održan i sastanak na kojem su građani potpisali peticiju protiv ezana koju namjeravaju uputiti i gradskoj upravi.

"Ljudi su bijesni i neće dozvoliti da svakodnevno slušaju ezan. Naime, iako postoje i crkvena zvona, ona su samo signal, a ezan je teološka izjava“, kazao je Alllan Chapman jedan od potpisnika peticije.