{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evrovizija omogućava da se reflektori usmjere na Azerbejdžan

F
8.5.2012. u 20:04
0
0
Evrovizija omogućava da se reflektori usmjere na Azerbejdžan
0
Evrovizija omogućava da se reflektori usmjere na Azerbejdžan
Takmičenje Evrovizija, koje se krajem maja odvija u Azerbejdžanu, omogućava da se reflektori usmjere na zemlju koju nevladine organizacije kritiziraju zbog kršenja ljudskih prava, ocijenili su u utorak organizatori ovog događaja koji su se angažirali da procijene situaciju u toj bivšoj sovjetskoj republici.
Organiziranje takmičenja za pjesmu Evrovizije od 22. do 26. maja u Bakuu "omogućilo je da se reflektori usmjere na zemlju koja ranije nije bila na prvoj strani novina", ocijenila je Ingrid Deltenre, generalna direktorica Radio-televizije Evropske unije (EBU), koja je pokrovitelj takmičenja.

Nevladine organizacije su posljednjih sedmica žestoko kritizirale EBU, koji ima sjedište u Ženevi i okuplja nacionalne radiodifuzne kuće iz 56 zemalja Evrope i njene periferije, zato što je organizirao evrovizijsko takmičenje u Azerbejdžanu, zemlji koju željeznom rukom vodi predsjednik Ilham Alijev.

"Vlada će možda pokušati da iskoristi takmičenje kako bi se predstavila na pozitivan način. I druge zemlje su to već pokušale. Činjenica je da će novinari gledati" šta se događa u ovoj kavkaskoj republici, objasnila je Deltenre u razgovoru za agenciju AFP.

Nevladina organizacija Human Rights Watch nedavno je saopćila da su "kršenja ljudskih prava česta u Azerbejdžanu". Sedamdeset osoba, među kojim sedam novinara, trenutno se nalaze u zatvoru zbog političkih razloga, kazao je Giorgui Goguia iz HRW-a.

Novinari iz opozicije i nezavisni novinari redovno su žrtve zlostavljanja, zastrašivanja i fizičkih napada", saopćila je organizacija.

Zbog ovih kritika, EBU je prošle srijede u Ženevi organizirao susret nevladinih organizacija i predstavnika azerbejdžanske vlade.

Organizator takmičenja Evrovizije predvidio je s Vijećem Evrope da se ujesen održi sastanak u Bakuu, gdje će EBU procijeniti napredak postignut u domenu ljudskih prava i slobode štampe.

"Uvjereni smo da stalni dijalog može poboljšati situaciju", insistirala je direktorica EBU-a i dodala da je dolazak predstavnika Bakua u Ženevu dokaz da su "otvoreni za dijalog".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: