{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evrovizija omogućava da se reflektori usmjere na Azerbejdžan

F
8.5.2012. u 20:04
0
0
Evrovizija omogućava da se reflektori usmjere na Azerbejdžan
0
Evrovizija omogućava da se reflektori usmjere na Azerbejdžan
Takmičenje Evrovizija, koje se krajem maja odvija u Azerbejdžanu, omogućava da se reflektori usmjere na zemlju koju nevladine organizacije kritiziraju zbog kršenja ljudskih prava, ocijenili su u utorak organizatori ovog događaja koji su se angažirali da procijene situaciju u toj bivšoj sovjetskoj republici.
Organiziranje takmičenja za pjesmu Evrovizije od 22. do 26. maja u Bakuu "omogućilo je da se reflektori usmjere na zemlju koja ranije nije bila na prvoj strani novina", ocijenila je Ingrid Deltenre, generalna direktorica Radio-televizije Evropske unije (EBU), koja je pokrovitelj takmičenja.

Nevladine organizacije su posljednjih sedmica žestoko kritizirale EBU, koji ima sjedište u Ženevi i okuplja nacionalne radiodifuzne kuće iz 56 zemalja Evrope i njene periferije, zato što je organizirao evrovizijsko takmičenje u Azerbejdžanu, zemlji koju željeznom rukom vodi predsjednik Ilham Alijev.

"Vlada će možda pokušati da iskoristi takmičenje kako bi se predstavila na pozitivan način. I druge zemlje su to već pokušale. Činjenica je da će novinari gledati" šta se događa u ovoj kavkaskoj republici, objasnila je Deltenre u razgovoru za agenciju AFP.

Nevladina organizacija Human Rights Watch nedavno je saopćila da su "kršenja ljudskih prava česta u Azerbejdžanu". Sedamdeset osoba, među kojim sedam novinara, trenutno se nalaze u zatvoru zbog političkih razloga, kazao je Giorgui Goguia iz HRW-a.

Novinari iz opozicije i nezavisni novinari redovno su žrtve zlostavljanja, zastrašivanja i fizičkih napada", saopćila je organizacija.

Zbog ovih kritika, EBU je prošle srijede u Ženevi organizirao susret nevladinih organizacija i predstavnika azerbejdžanske vlade.

Organizator takmičenja Evrovizije predvidio je s Vijećem Evrope da se ujesen održi sastanak u Bakuu, gdje će EBU procijeniti napredak postignut u domenu ljudskih prava i slobode štampe.

"Uvjereni smo da stalni dijalog može poboljšati situaciju", insistirala je direktorica EBU-a i dodala da je dolazak predstavnika Bakua u Ženevu dokaz da su "otvoreni za dijalog".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: